instagram
 
instagram

Društvo

Sve više zgrada sanira nagomilane probleme

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 1. mart 2023. • 11:21 •

Sve više zgrada sanira nagomilane probleme

Problemi u dotrajalim stambenim zgradama u koje godinama nije ulagano su brojni, a sredstva koja treba da se ulože najčešće prevazilaze mogućnosti stanara. Dobra vest je da gradska Služba stanovanja, popularno nazvana „Etaž“, odobrava pozajmice stambenim zajednicama koje imaju ugovor sa njima, pa su tako mnogi uspeli da saniraju dotrajale ili ravne krovove, da postave izolaciju, ili da sanaraju vodovnu i kanalizacionu mrežu. Osim toga, dostupni su im i za tekuće sitnije popravke, održanje i godišnju kontrolu liftova, kao i za hitne intervencije.

Ova zgrada na Radijalcu više ne izgleda kao da je sagrađena davne 1959. godine – svih 16 stanara prošle godine složilo se da je vreme za nov krov, kao i za spoljnu izolaciju, a pozajmicu od 2.600.000,00 dinara su dobili od Službe stanovanja s rokom otplate na tri godine. Kako priča upravnik zgrade iz redova stanara Miladin Janeski, računi za grejanje su sada značajno manji, a već se prave planovi za narednu investiciju.

Kako bi stambena zajednica dobila novac za veća investiciona ulaganja, poput ove na Aleji maršala Tita, potrebno je da ima sklopljen ugovor sa Službom stanovanja, većinu glasova samih vlasnika stanova, kao i da obezbedi 30 do 50 posto učešća, objašnjava šefica ove službe, Slobodanka Nikolić. Po njenim rečima, sve je više zainteresovanih zgrada za saradnju sa njima, pa tako trenutno imaju ugovore o održavanju sa 388 objekata, što je više od 9100 stanova.

Samo tokom prošle godine sanirano je ukupno jedanaest ravnih krovova, dok je osam stambenih zajednica rešilo probleme sa dotrajalom kanalizacijom, ističe Nikolić. I ove godine potpisano je nekoliko ugovora, a radovi počinju čim se steknu vremenski uslovi.

Osim investicija i većih pozajmica, zgrade koje imaju ugovore sa Službom stanovanja mogu da računaju i na tekuće održavanje objekata, ali i na hitne intervencije kada su ugroženi ljudi – za šta imaju dvadesetčetvoročasovno dežurstvo za oslobađanje iz liftova, kao i sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže, pojašnjava naša sagovornica.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena