instagram
 
instagram

Društvo

Rekonstrukcija zaštićene zgrade (ne)moguća misija?

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 9. mart 2023. • 13:44 •

Rekonstrukcija zaštićene zgrade (ne)moguća misija?

Slika Subotice kao secesijskog grada nije idilična – retko koja zgrada u  zaštićenom jezgru izgleda reprezentativno, a kada se stanari i usaglase da investiraju u rekonstrukciju nailaze na brojne prepreke. Ovo iskustvo prošla je upravnica jedne stambene zajednice u strogom centru grada, koje ocenjuje kao veliki izazov, zbog čega poručuje da mora da se pronađe rešenje po uzoru na druge evropske gradove kako bi se sprečilo dalje propadanje objekata pod zaštitom.

Ova zgrada iz 1886. godine jedna je od retkih stambenih u strogom centru grada koja izgleda dostojno našeg istorijskog nasleđa. Moglo bi da se kaže – uprkos svemu. Jer put od jedne ruinirane ostarele zgrade do ovakve lepotice nije bio ni malo lak, priča Ljubica Kiselički, koja volonterski obavlja funkciju upravnice.  Međutim, kaže da je vredelo jer je život u centru Subotice privilegija malog broja ljudi.

Nije ovde bilo ni grejanja, vodovodne mreže, u dvorištu su bile septičke jame. Poslednja, ujedno i najskuplja investicija bila je nov krov, a procedura i cena za ovakvu zgradu koja je pod zaštitom države je mnogo skuplja i komplikovanija nego za neki drugi objekat. Na sreću, dobili su kredit od Službe stanovananja na četiri godine, bez kog ne bi mogli da se upuste u ovako skup projekat.

Ipak, najveća i prva prepreka su bili sami stanari, od kojih neki nisu želeli da izdvoje novac za urušeni krov, priča dalje Ljubica.

Naša sagovornica, koja je u ovu zgradu uložila mnogo vremena i živaca, smatra da zaštićeni objekti ne mogu da budu prepušteni samovolji stanara i da mora da se pronađe sistemsko rešenje koje će vas primorati ili da investirate ili da prodate stan.

A dok neke druge zgrade, čiji stanari nisu bili ovako složni, čekaju bolje dane, stanari na adresi Matka Vukovića broj 1 čekaju da otplate kredit za krov koji ističe sledeće godine, nakon čega planiraju da saniraju deo fasade koji je još nije došao na red, čime će joj u potpunosti vratiti stari sjaj.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin