instagram
 
instagram

Društvo

Da li duvanski dim u kafićima ide u istoriju?

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 13. mart 2023. • 14:35 •

Da li duvanski dim u kafićima ide u istoriju? pixabay

Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima ponovo je postala aktuelna nakon najave ministarke zdravlja, dr Danice Grujičić da se sprema izmena aktuelnog Zakona, kojim su pre desetak godina uvedene „pušačke“ i „nepušačke“ zone. Dok je javnost podeljena po tom pitanju, struka kaže - nema dileme, pušenje treba zabraniti i od toga će korist imati svi. S druge strane, primena i kaznene odredbe novog Zakona ono su što muči ugostitelje, pa apeluju na donosioce odluka da sankcije budu primerene, te da ih podjednako snose i gosti lokala koji ne poštuju zabranu.

Da li će ugostiteljski objekti u Srbiji u budućnosti biti bez duvanskog dima? Ukoliko trenutne najave Ministarstva zdravlja dobiju snagu zakona – izgledno je da hoće. Kako će to uticati na goste kafića i restorana pitali smo prolaznike, a ako je suditi po onima sa kojima smo razgovarali, Subotičani podržavaju zabranu.

Iz Udruženja ugostitelja Subotice očekuju da zabrana pušenja u početku utiče na poslovanje, ali isto tako i da će se gosti nakon nekog vremena naviknuti na nova pravila. Ono što ih više zabrinjava od eventualnog pada prometa jesu najave rigorozne kaznene politike.

Lekari najave podržavaju i napominju da diskusije oko toga da li je pušenje štetno nema. Istraživanja pokazuju da jednostavnom merom, kao što je zabrana pušenja, možemo smanjiti broj smrtnih slučajeva povezanih sa duvanskim dimom, troškove zdravstvene zaštite, kao i druge indirektne troškove, navodi dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja.

 Brojke govore da pušači zapravo predstavljaju manjinu i čine oko 32 odsto stanovništva naše zemlje, a osim što štiti goste nepušače, najavljeni Zakon vodi računa i o ugostiteljskim radnicima, koji su zbog opisa posla izloženi profesionalnom riziku.

Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima već je uvedena u gotovo svim zemljama u okruženju, a naša zemlja je jedna od retkih u Evropi u kojima se duvanski dim može videti u kafićima i restoranima.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena