instagram
 
instagram

Društvo

Odsustvo dijaloga među mladima iz različitih zajednica

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 31. mart 2023. • 11:58 •

Odsustvo dijaloga među mladima iz različitih zajednica

Kako bi se ukazalo na značaj i ulogu interkulturalnosti u našem gradu, održan je  Okrugli sto „Subotica u mimoilaženju: Multikulturalne politike i interkulturalne perspektive”. Cilj je okupiti stručne  ljude, stvoriti preporuke, sa kojima će se postići  viši stepen komunikacije među pripadnicima različitih zajednica.  

Odsustvo dijaloga jedan je od problema kada je reč o Vojvodini uopšteno, objašnjava  Aleksandra Đurić Bosnić ispred novosadskog  Centra za interkulturnu komunikaciju.  Iako je    ona paradoksalno  izrazito multikulturalna, usled nedostaka međusobne komunikacije, postoji šansa za budućnost koja je veoma sklona  konfliktima. Intenzivna interkulturalna komunikacija među različitim zajednicama je iz tog razloga neophodna.

Jezička barijera jedan je od glavnih problema kada se govori o mladima iz različitih zajednica, društvene mreže jedan su od alata gde se kod mlađih generacija na neki način ona briše, ali i dalje u nedovoljnoj meri objašnjava omladinska radnica, Žofija Hulo. Takođe, problem je i isticanje eventualnih poteškoća koje postoje, odnosno mladi o njima ne pričaju dovoljno.

Subotica je jedini grad u Srbiji koji je deo evropske mreže „Interkulturalnih gradova“ koju je 2008. godine, kao pilot program, pokrenuo Savet Evrope. Danas ta mreža broji 57 gradova, aktivno promovišući kulturni diverzitet lokalnih zajednica, a gde je Subotica u toj mreži, te koji su to problemi ili pojave kao rezultat takve klime prisutni, ispitano je upravo i kroz ovu diskusiju. Kako je utvrđeno da postoji ozbiljan manjak komunikacije između mladih različite kulturološke pozadine, porekla, proizašla je ideja i potreba za realizacijom projekta „Ja u tuđim cipelama“, pa tako i  ove tribine, objašnjavaju organizatori.  Cilj je upravo pronaći mehanizme kojima će se interkulturalnost uspostaviti na višem nivou od postojećeg.

Okrugli sto održava se u sklopu projekta „Ja u tuđim cipelama“ koji portal Magločistač realizuje u partnerstvu sa Hrvatskim kultrurno prosvjetnim društvom „Matija Gubec“ iz Tavankuta u sklopu programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“, a uz podršku Kraljevine Švedske.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena