bozicna-cestitka-subotickog-biskupa-ferenca-fazekasa
instagram
 
instagram

Društvo

Božićna čestitka subotičkog biskupa Ferenca Fazekaša

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 24. decembar 2023. • 07:17 •

Božićna čestitka subotičkog biskupa Ferenca Fazekaša

„Drage moje sestre i braćo u Kristu!

      Osvjedočeni smo da živimo u teškim vremenima te nas često obuzima tjeskoba uslijed zbivanja koja nas okružuju: okrutna ratovanja, razaranja, nečovječnosti, iskorištavanja pa čak i izrabljivanja drugih. Zatečeni smo nerijetko i iznenadnim prirodnim katastrofama: potresima i epidemijama. Svjesni svega toga, mnogi već iščekuju skorašnji konac ovoga svijeta.

      Međutim, kroz povijest je uvijek bilo mučnih razdobljâ poput ovih danas. A mi kršćani pritom vjerujemo da ne možemo znati vrijeme svršetka ovoga svijeta, budući da ga dobri Bog određuje. Dok se taj svršetak ne zbude, živimo u nadi da je dobri Bog već došao među nas, On je uz nas, i danas hoda s nama da bi nam bio utješni suputnik.

      Sveti Irenej, lionski biskup i poznati crkveni naučitelj iz drugoga stoljeća, u jednom poglavlju svog glavnog djela „Protiv krivovjerja“ govori nam o značajnosti utjelovljenja Božje Riječi, Sina Božjega. Iz ove njegove rasprave želim s vama podijeliti neke misli. „Proroci, koje je sama Riječ Božja obdarila proročkom karizmom, navješćivali su Njegov tjelesni dolazak. U tom je dolasku po Očevoj volji ostvareno jedinstvo i zajedništvo između Boga i ljudi. A Božja je Riječ od početka unaprijed navješćivala da će ljudi vidjeti Boga i da će On živjeti i saobraćati s njima na zemlji, da će biti uz svoj stvor… On će učiniti da Mu služimo u svetosti i pravednosti cijeli svoj život (usp. Lk 1,74 – 75), da bi čovjek u jedinstvu s Božjim Duhom došao u Očevu slavu.“ (Božanski Časoslov, I. svezak, 195. strana).

      Iz ovih riječi sv. Ireneja odjekuje radosna poruka Božića. Zato danas zahvaljujmo našem Nebeskom Ocu koji nas ljubi po svom utjelovljenom Sinu i našem Životvorcu, Duhu Svetom. Ukoliko naša zahvala bude iskrena i živa, onda ćemo u svakom čovjeku gledati svoga brata i istinsku radost donijeti ovome svijetu. Tako ćemo ne samo poželjeti sretan Božić jedni drugima, nego ćemo to i činiti. U tom nastojanju neka nam na pomoć bude naš Otkupitelj koji je rođenjem došao na svijet.

      Svima vama želim blagoslovljeni i čestit Božić te obilje Božje milosti u novoj godini!

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin