odrzana-tradicionalna-seca-badnjaka
instagram
 
instagram

Društvo

Održana tradicionalna seča badnjaka

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 6. januar 2024. • 10:12 •

Održana tradicionalna seča badnjaka

Srpski kulturni centar Sveti Sava i Srpska pravoslavna crkvena opština subotička su i ove godine organizovali tradicionalnu seču badnjaka u šumi na Makovoj sedmici.

Kolona sa vozilima je u seču krenula jutros u osam sati od Hrama Vaznesenja Gospodnjeg.

Običaj je da se po badnjak ide rano, pre izlaska sunca. Bira se obično mlado, pravo i zdravo stablo cerovog ili hrastovog drveta, koje treba da bude toliko da ga domaćin na ramenu može doneti kući. Kada se odabere odgovarajuće drvo, treba se okrenuti ka istoku, prekrstiti se tri puta, reći „dobro jutro, badnjače”. Drvo se takođe seče na poseban način. Kako nalaže narodno verovanje, potrebno je zaseći ga sekirom ukoso i to sa istočne strane. Badnjak se seče sa tri snažna udarca, a ono što sekira ne poseče, dovršava se lomljenjem i uvrtanjem, odnosno sukanjem, kako se to u pojedinim delovima Srbije naziva. Prilikom seče se vodi računa da badnjak padne direktno na zemlju. Nakon seče badnjaka, odlazi se kući uz prazničnu pesmu.

— Uz želju da svima bude Bogom blagosloveno Badnje jutro i radostan ovaj sigurno najradosniji pranik, čestitam od srca i želim da se ovaploćeni logos Gospodnji, onaj koji je došao i doneo bezmernu i bescenu blagodat koja se ničim ne može proceniti, zaista useli u domove i živote naše, jer kada čovek živi blagosloveno, kad je logos potka njegovog života, onda taj život ima sasvim drugačiji kvalitet, onda čovek zaista živi smislom, nema ni greha ni besmisla, samim tim nema ni egistencijalnih sudaranja, nema nesreća… Neka je Bogom blagosloven svima praznik — čestitao je vernicima otac Dragan Stokin.

Popodnevni deo programa obeležavanja Badnjeg dana počinje okupljanjem u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u 16.45, odakle će u 17 časova litija krenuti do Spomenika caru Jovanu Nenadu sledećim ulicama: ugao Partizanske i Zmaj Jovine ulice, Zmaj Jovina, Ulica Đure Đakovića, Korzo do Spomenika caru Jovanu Nenadu, gde će se izvršiti posvećenje i paljenje badnjaka uz prigodan umetnički program.

U programu će učestovati Miloš Stanković, glumac i voditelj programa, Rafaila Stokin sa članovima Dečjeg hora „Emanuil“ i Tamara Štricki sa učenicama Muzičke škole Subotica - odsek tradicionalno pevanje.

Obeležavanje Badnjeg dana se potom nastavlja u SKC „Sveti Sava”, gde će u 21 čas biti održano guslarsko veče sa guslarima Željkom Čurovićem, Sašom Laketićem i Slavkom Jeknićem.

Paljenje badnjaka u Hramu u Aleksandrovu održaće se u 18 časova, a na Kelebiji u 19.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin