paljenje-badnjaka-u-centru-grada
instagram
 
instagram

Društvo

Paljenje badnjaka u centru grada

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 6. januar 2024. • 19:25 •

Paljenje badnjaka u centru grada

Uprkos kiši, večeras se na centralnom trgu okupio veliki broj sugrađana koji proslavljaju Božić po julijanskom kalendaru, kako bi prisustvovali paljenju badnjaka i kulturno-umetničkom programu, koji su pripremili SKC „Sveti Sava” i Srpska pravoslavna crkvena opština subotička.

Povorka, koja je krenula iz porte Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg i koju je predvodio Božić Bata, oko 17 časova je stigla u centar grada gde je održan prigodan program.

– Domaćini srpski, srećni sinovi, srećan vam Božić. Od neba vam rodilo, od zemlje vam rodilo, svakoga u domu dočekivali, nikad vam u kući ne presušilo. Ko god vam za trpezom sedeo, svak sit, napit, i zadovoljan odlazio. Pod vašim se šljemenom muške glave rađale i ženile, a devojke udavale. Svaki vas milovao, a dušman vam nikad ne naudio, da Bog da. Nek Hristovo sveto drvo podari nam sreće prvo, nek tamjan zamiriše, nek veseljem kuća diše. Nek nam srećom dom zablista, za rođenje Boga Hrista. Hristos se rodi! – pozdravio je Božić Bata prisutne.

Nakon obreda osvećenja badnjaka, koji je jutros posečen u šumi na Makovoj sedmici, usledilo je tradicionalno paljenje badnjaka.

Sugrađanima se potom obratio i gradonačelnik Stevan Bakić.

–  Posebno sam ponosan što smo se uprkos vremenu i ove godine sabrali kao velika i složna porodica i zajedno idemo u susret jednom od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika, rođenju Isusovom, Božiću. Božić se u našem narodu proslavlja u istorijskom i duhovnom korenu koji se pažljivo neguje i prenosi s generacije na generaciju. Badnjak se nalaže sa poštovanje i moli se za mir, zdravlje i sreću. Zato želim da se svi mi večeras posebno molimo za našu braću i sestre u našoj južnoj pokrajini, na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, dijaspori, širom sveta, ma gde da žive. Neka nam ova velika svetkovina večeras da snagu da zajedno gradimo bolju budućnost našeg društva, naše Subotice, naše prelepe Srbije. Svima vama, vašim porodicama želim mir, zdravlje, sreću, vaše domove da ispune radost i veselje. Srećni nam Badnji dan, Badnje veče i Božić. Mir božji, Hristos se rodi!

Usledio je prigodan program u kom su učestvovali Miloš Stanković, glumac i voditelj programa, Rafaila Stokin sa članovima Dečjeg hora „Emanuil“ i Tamara Štricki sa učenicama Muzičke škole Subotica - odsek tradicionalno pevanje.

Na kraju programa održano je i veliko narodno veselje.

Obeležavanje Badnjeg dana se nastavlja u SKC „Sveti Sava”, gde će u 21 čas biti održano guslarsko veče sa guslarima Željkom Čurovićem, Sašom Laketićem i Slavkom Jeknićem.

Ponoćne liturgije biće održane u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg i u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Aleksandrovu.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin