treci-dan-bozica-posvecen-je-svetom-stefanu
instagram
 
instagram

Društvo

Treći dan Božića posvećen je Svetom Stefanu

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 9. januar 2024. • 09:34 •

Treći dan Božića posvećen je Svetom Stefanu

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana, koji se slavi drugog dana po Božiću.

On je bio u strodstvu sa apostolom Pavlom i Jevrejin koji je živeo u grčkim oblastima i govorio grčkim jezikom. Stradao je godinu dana nakon Vaznesenja Hristovog. Bio je prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenikom. Naziva se i arhiđakonom, jer je bio prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli postavili na službu oko pomaganja sirotinji u Jerusalimu.

Činio je mnoga dobra dela i pomagao ljudima. Pokušavao je da Jevrejima objasni da su ubili Mesiju, zbog čega je imao mnogo neprijatelja sa kojima se borio rečima. Ipak, oni su ga uz pomoć lažnih svedoka i kleveti da je hulio na Boga i Mojsija, lažno optužili i uhapsili.

Kako je objašnjeno na sajtu SPC, na suđenju Sveti Stefan je odlučno i razložno pobijao jednu po jednu klevetu lažnih svedoka. Izložio je, jasno i sa velikim poštovanjem, celu istoriju Izrailja od Avrama, koji je prvi dobio obećanje o dolasku Mesije do Mojsija, o kojem je govorio sa velikim strahopoštovanjem i uvažavanjem. No, istina o Mesiji još više je razgnevila svešteničke i narodne polavare. U tom uzavrelom trenutku, Arhiđakon Stefan pogleda u nebo i to što je ugledao objavi svima prisutnima: „Evo, vidim nebesa otvorena i sina čovečjeg gde stoji s desne strane Boga.” To je razjarilo sve njegove sudije, te Arhiđakona Stefana izvedoše iz grada i ubiše kamenjem. Među prisutnim mučiteljima bio je i Stefanov rođak Pavle, koji je kasnije, iskreno se pokajavši, spoznao istinu o Gospodu Isusu Hristu, primio njegovo učenje i sveto krštenje, i ostatak zemaljskog života proveo propovedajući, kao apostol Pavle, jevanđeljsku istinu, šireći Hristovu reč i osnivajući crkvene zajednice. A toga dana, kada su Jevreji kamenovali arhiđakona Stefana, stajala je podaleko, na jednoj uzvišici Presveta Bogorodica, sa svetim Jovanom Bogoslovom, gledajući mučeništvo ovog prvog mučenika za istinu njenog Sina i moleći se usrdno Bogu za njegovu dušu. Poslednje reči svetog arhiđakona Stefana su bile: „Gospode, ne uračunaj im greh ovaj.”

Mošti svetog prvomučenika Stefana su pronađene blizu Jerusalima 415. godine, potom prenete na Sion, a nešto kasnije su bile pohranjene u Carigradu.

Stevanjdan je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, a u narodu postoji mnogo običaja vezanih za ovaj praznik. Najrašireniji običaj je da se iznosi božićna slama iz kuće. Zbog verovanja u njenu plodotvornu moć, ona se prvo pažljivo pomete i skupi, a zatim ostavlja u štali, privrednim objektima, voćnjaku ili među pčele. U Vojvodini je žene uklanjaju noću ćuteći da se ne bi čulo kako odlazi Božić.

Izvor: politika.rs

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin