instagram
 
instagram

Društvo

Grad opredelio 27,5 miliona dinara za podršku majkama i trudnicama

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 10. januar 2024. • 13:25 •

Grad opredelio 27,5 miliona dinara za podršku majkama i trudnicama

U budžetu Grada za 2024. godinu opredeljeno je 27,5 miliona dinara za podršku rađanju i roditeljstvu, a sugrađani kao i ranijih godina mogu da računaju na roditeljski dodatak za prvo dete, jednokratnu novčanu pomoć trudnicama , te sufinansiranje troškova vantelesne oplodnje.

Pravo na roditeljski dodatak može da ostvari majka za svoje prvo živorođeno dete, pod uslovom da se neposredno brine o njemu  i da ima prebivalište ili boravište na teritoriji Grada na dan rođenja deteta, i tokom prošle godine iznosio je jednokratnih 10.000 dinara. S druge strane, jednokratnu novčanu pomoć za trudnice, koja je prošle godine iznosila 15.000 dinara, ostvaruju i zaposlene i nezaposlene trudnice koje su ušle u 28. nedelju trudnoće i koje imaju prebivalište ili boravište u Subotici.

„U prethodnoj godini ukupno je pozitivno rešeno 423 zahteba za roditeljski dodatak za prvo dete i 899 zahteva za jednokratnu novčanu pomoć trudnicama, dok nije bilo zahteva za sufinansiranje troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje za prvo i drugo dete. Ukupna sredstva opredeljena u budžetu Grada za programsku aktivnost Podrška rađanju i roditeljstvu iznose 27,5 miliona dinara i to su sredstva koja su opredeljena na tom nivou i prethodnih godina“ – navodi član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i zdravstvo, Ilija Đukanović.

Pronatalitetna politika koju Grad sprovodi obuhvata i druge mere osim Podrške rađanju i roditeljstvu, napominje Đukanović i podseća da je prošle godine uvedena značajna novina – besplatni vrtići.

„To je mera u kojoj Grad u potpunosti finansira troškove boravka dece u PU „Naša radost“, znači besplatni vrtići za više od 4.500 naše dece, ali i sufinansiranje troškova za boravak dece u privatnim vrtićima.“

Na kreiranje pronatalitetnih mera u velikoj meri utiče i stabilnost gradskog budžeta, zaključuje Đukanović i dodaje da su upravo zahvaljujući tome proširene liste na konkursima za studente i konkursu za podsticaj razvoja mladih talenata, te povećana sredstva za prvorođene bebe u ovoj godini.

„Finansijska stabilnost budžeta i pre svega visoka zaposlenost u našem gradu, jer prihod od poreza na zarade je najznačajnija stavka u budžetu Grada, definišu sam budžet socijalne i dečje zaštite, a samim tim i uvođenje novih usluga i mera pronatalitetne politike.“

Sagovornik napominje i da Grad izdvaja sredstva i za stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja, za besplatne užine u osnovnim školama, prevoz učenika, usluge ličnog pratioca, za rad Fondacije za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine, kao i da putem Javnog konkursa u oblasti društvenog i humanitarnog rada podržava i udruženja koja u svojim aktivnostima stavljaju akcenat na značaj porodice, roditeljstva i rađanja.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena