jelke-sa-busenom-kako-sa-njima-posle-praznika
instagram
 
instagram

Društvo

Jelke sa busenom – kako sa njima posle praznika?

RTV Subotica • Silvia Martinović • 16. januar 2024. • 13:03 •

Jelke sa busenom – kako sa njima posle praznika?

Nakon Božića je uvek veliko pitanje kada da se zasadi jelka sa busenom, ukoliko se neko odlučio za tu varijantu za praznike. Stručnjaci kažu da ne treba čekati proleće, već samo da prođu veliki minusi, tako da jelke sa busenom treba polako „navikavati“ na spoljnu temperaturu, pa je što pre premestiti u hladniju prostoriju ili predsoblje iz tople sobe.

Ukoliko neko ima kuću sa većim dvorištem, verovatno će bar jednom uzeti jelku sa busenom za Božić. Iako mnogi još uvek biraju veštačke jelke, dosta ljudi ne želi da svežinu, lepotu i miris prirodne jelke zameni plastikom. Međutim, problem sa živim jelkama nastaje nakon praznika, kada ih treba presaditi u baštu, jer mnogi ne znaju kada je pravo vreme za to. Margit Bešlić iz rasadnika „Gold” ima dugogodišnje iskustvo, i tvrdi da se jelka sa busenom ne mora zasaditi odmah posle praznika, ali svakako je bitno da se jelka prenese u hladniju prostoriju, pa zatim i u dvorište, da se navikne na temperaturu.

- Sačekamo kad već ne zebu ruke, temperatura je u blagom minusu ili u plusu, pa onda možemo iskopati rupu, zavisi kolika je veličina busena. Možete dodavati šljunak da se malo čvršće ukoreni, ništa posebno ne treba. Ali svakako, bilo koliko kiša pada, treba zalivati.

Rupa treba da bude veća, dublja i šira od busena bar 10 cm. Džak ne treba skidati ukoliko je od platna, ali sagovornica ističe da se busen sve češće upakuje u džakove od krompira, u tom slučaju bitno je da se taj džak odstrani. Mora se paziti da se ostavi udubljenje, takozvani „prirodni tanjir“ oko drveta, da bu voda ostala što bliže korenu. Kod sadnje treba uzeti u obzir da jelka može za nekoliko godina da postane jako visoka, pa može napraviti i štetu.

- Ne treba posaditi jako blizu kućama, da ne bi oduzela sunčev sjaj od prozora, a treba da znamo da jelke imaju korenje blizu površine, tako da velika kiša ili nevreme ako dolazi, može da padne i da napravi štetu na kućama. Mogu se odseći donje grane, pa tako da se jelka zasadi što dublje, da bude bezbednije.

Tokom zime treba je zalivati bar jednom mesečno, a leti, već od maja bar jednom nedeljno, ali treba paziti na meru. To će omogućiti da jelka nastavi da živi i postane ukras dvorišta, baš kakva je bila i u domu tokom prazničnih dana.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin