120343-osam-dana-smo-udisali-zagaden-vazduh
instagram
 
instagram

Društvo

Osam dana smo udisali zagađen vazduh

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 29. januar 2024. • 11:36 •

Osam dana smo udisali zagađen vazduh

Tokom prve tri sedmice januara Subotičani su osam dana udisali zagađen i prekomerno zagađen vazduh, pokazali su rezultati Laboratorije za ispitivanje vazduha i buke Zavoda za javno zdravlje Subotica. Stručnjaci savetuju građane da prate vrednosti kvaliteta vazduha, te da u skladu sa njima prilagode svoje aktivnosti.

Rezultati merenja koncentracije suspendovanih čestica PM10 pokazuju da je tokom prve tri sedmice ove godine kvalitet vazduha u Subotici  varirao između prihvatljivog i zagađenog. Kako napominje magistar hemije, Mirjana Bonić iz Laboratorije za ispitivanje vazduha i buke, prosečne dnevne koncentracije ovih zagađujućih čestica bile su na nivou istog perioda prethodne godine.

„Tako da smo prošle godine za ove prve tri nedelje imali sedan dana prekoračenje prosečnih dnevnih koncentracija PM10 čestica, a ove godine bilo je osam takvih dana. Vazduh je bio zagađen 5.januara, u periodu od 10. do 15. januara, dok je 21.januara bio prekomerno zagađen. Tokom ovih dana su minimalne dnevne koncentracije bile u većem minusu, od minus 4 do minus 10, tako da i ne iznenađuje da je tokom ovih dana vazduh bio zagađen“ – kaže Mirjana.

Zagađujuće materije koje utiču na kvalitet vazduha su sumpor-dioksid, azot-dioksid, lako isparljiva jedinjenja, te suspendovane čestice, koje su u našem gradu dominantne i to PM10 i PM2,5, podseća sagovornica i dodaje da su glavni izvori zagađenja u urbanim sredinama saobraćaj, te individualna ložišta. Kako su povišene koncentracije ovih čestica štetne po zdravlje, građani bi trebalo da prate vrednosti kvaliteta vazduha, zaključuje Bonić.

„Predložila bih građanima da kao što prate vremensku progonozu, prate i kvalitet vazduha, tako da prate koncentracije zagađujućih materija u vazduhu i da ako mogu prilagode svoje aktivnosti tome, da kada je vazduh zagađen i prekomerno zagađen, ako ne moraju da ne obavljaju neke teže fizičke aktivnosti napolju ili da nose masku.“

Kada se posmatra prošla godine, zagađujuće čestice su ređe prelazile dozvoljene vrednosti i to za oko tridesetak dana manje nego u 2022. godini.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin