instagram
 
instagram

Društvo

Planovi poslovanja gradskih preduzeća sutra pred odbornicima

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 31. januar 2024. • 12:08 •

Planovi poslovanja gradskih preduzeća sutra pred odbornicima

Planovi poslovanja svih 14 javnih i javno komunalnih preduzeća, kao i i društava sa ograničenom odgovornošću naći će se sutra pred odbornicima Skupštine grada.

Među 28 tačaka dnevnog reda najznačajnije su one koje se odnose na planove rada gradskih preduzeća, što je važno da se usvoji što ranije kako bi preduzeća mogla nesmetano da obavljau redovnu delatnost i započnu planirane investicije, naveo je predsednik Skupštine grada, dr Balint Pastor. Pastor je izdvojio primer „Suboticagasa“ koji planira 500 novih priključaka i izgradnju 18 kilometara mreže, kao i „Vodovoda i kanalizacije“ koji će širiti vodovodnu mrežu na Zorci i Makovoj sedmici.

„Rade se planovi i za prigradska naselja za proširenje vodovodne mreže, kao što su Tavankut, Šupljak, Bački Vinogradi, Hajdukovo...Ono što smatram veoma značajnim, to je da će se ove godine okončati obaveza od 200 miliona dinara godišnje koju Vodovod ima prema EBRD-u, znači vratiće se u potpunosti onaj kredit koji je preduzeće sve ove godine servisiralo, što je bilo jako veliko opterećenje, zbog čega nije bilo prostora za veće investicije, tako da će se u narednom mandatu naći više sredstava za ulaganja što se tiče vodovodne i kanalizacione mreže,“ istakao je predsednik Skuptine grada.

Komentarišući odluku o pokretanju modela finansiranja javno privatnog partnerstva za „Subotica-trans“, Pastor ocenio da se sutra ništa spektakularno neće desiti i da je to nulti korak i tek će se videti šta će se dešavati narednih meseci. On je naglasio da je Grad godišnje u poseku iz sopstvenog budžeta finansirao to preduzeće sa 500 miliona dinara, kako bi „Subotica-trans“ uopšte mogao da funkcioniše.

„Zbog toga se traga za najboljim rešenjem, niko ne želi da se desi bilo šta, jer je to jedno staro preduzeće sa renomeom i tradicijom. Ono što želim da napomenem, jeste da građani zaslužuju da imaju adekvatan prevoz, da Grad treba da obezbedi ne samo da dođu do svih mesnih zajednica na teritoriji grada, već i mogućnosti putovanja do okolnih opština, do Kanjiže, Sente, pa čak i do Segedina, jer ako to Grad ne obezbedi, niko drugi neće,“ rekao je Pastor.

Osim o gradskim preduzećima, na 43. redovnoj sednici Skupštine grada, odbonici će odlučivati i o programima poslovanja dve gradske fondacije i jednog fonda,kao i o imenovanju Stevana Mačkovića za direktora Istorijskog arhiva Subotica.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena