instagram
 
instagram

Društvo

Učenik Dušan Mrvaljević plasirao se na republičko takmičenje iz Tehnike i tehnologije

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 16. april 2024. • 14:12 •

Učenik Dušan Mrvaljević plasirao se na republičko takmičenje iz Tehnike i tehnologije

Učenik šestog razred OŠ „Jovan Mikić”, Dušan Mrvaljević,  plasirao se na državno takmičenje iz predmeta Tehnika i tehnologija. Osim ovog učenika i drugi đaci ove škole ostvarili su značajne rezultate na ovogodišnjim takmičenjima iz istog predmeta.

Ako je sudeći po učenicima OŠ „Jovan Mikić”, i to onih od petog do osmog razreda, predmet Tehnika i tehnologija jedan je od najzanimljivijih. Zahvaljujući predanom radu nastavnice Olgice Buljovčić i dodatnim časovima, raznim radionicama, veliki broj učenika učestvovao je na takmićenjima i ove godine. Jedan od njih je i Dušan Mrvaljević. Dušan ide u šesti razred, kako kaže s obzirom da je vešt u pravljenju raznih predmeta, a najviše voli da pravi one od drveta, priprema i učešće na  takmičenjima nekako su bili logičan sled. Ponekad i kod kuće pravi predmete, a plasman na republičko takmičenje donela mu je i izrada mosta od kartona.   

-Bilo je vremenski ograničeno, mere su bile određene. Kada se nacrtaju mere, iseče se karton i to sve savijemo, spojimo i tako dobijemo praktičan rad.

Osim Dušana, ove godine zapažene rezultate na okružnom takmičenju ostvarile su i učenice Jelena Sudarević i Teodora Ćojder. One su kao zadatak imale da naprave držač za telefon od lima. Teodora više voli izradu predmeta od papira, dok je kod Jelene omiljeni materijal za izradu upravo  lim, a obe su učestvovale i prethodnih godina na takmičenjima.

-Odlučila sam da se takmičim jer mi se u petom razredu svideo predmet, u šestom sam dospela do republičkog takmičenja, a sada u sedmom osvojila sam drugo mesto na okružnom. Moja omiljena tehnika je obrada lima – kaže učenica sedmog razreda OŠ „Jovan Mikić”, Jelena  Sudarević.

-Zavolela sam tehničko još od petog razreda, pre svega zbog nastavnice. Sve ideje ona unapredi i šta god da pogrešimo, ona učini da to ne bude greška nego nešto novo što mi napravimo- kaže učenica sedmog razreda OŠ „Jovan Mikić”, Teodora Ćojder.

Više od deset učenika je aktivno na sekciji, a njih osam učestvovalo je na takmičenjima, ponosno ističe nastavnica Olgica. Na okružnom takmičenju od šest učenika njih petoro osvojilo je nagrade, a među njima i Dušan  koji odlazi na republičko. Ovo je predmet veštine i sposobnosti, jedini predmet gde učenici mogu nešto rukama da stvaraju, ovde pokazuju svoje kreativne sposobnosti, ističe naša sagovornica. Takmičenja prate gradivo koje se uči, a u zavisnosti od razreda zavisi i oblast koja se pokriva, tu su  građevisnka tehnika, mašinstvo, robotika i druge oblasti.  

-Različite vrtse tehnika se pokrivaju i to je negde mogućnost da se upoznaju sa njima, da se dalje opredele za srednju školu. Takmičenja su uvek veliki izazov, imamo učenike koji od petog razreda krenu i do kraja osnovne učestvuju. Dosta njih kasnije i ide u tehničke škole.

Republičko takmičenje održaće se u Beogradu 10. i 11. maja. 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena