instagram
 
instagram

Društvo

„Gledaj da te vide, vozi se biciklom”

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 7. maj 2024. • 13:57 •

„Gledaj da te vide, vozi se biciklom”

Biciklisti su ravnopravni učesnici u saobraćaju, ali ih istovremeno prati i poražavajuća statistika da čine devet odsto svih poginulih, poruke su kampanje „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ koja za cilj ima povećanje svesti o bezbednom učestvovanju u saobraćaju, te promociju biciklizma. Kampanju je pokrenula Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, „DDOR“ osiguranjem, kompanijom „EKO Serbia“, a uz podršku lokalne samouprave promocija je održana i u Subotici.

 „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ je putem nekoliko aktivnosti i poligona deci i prolaznicima dočarao kako bezbedno da voze bicikl, te koja su to pravila u saobraćaju. Učešće su uzeli učenici viših razreda nekoliko osnovnih škola.

Projekat ima za cilj promovisanje biciklizma kao sporta, bezbednost biciklista i urbane mobilnosti, odnosno smanjenje stradanja biciklista kao učesnika u saobraćajnim nezgodama. U Srbiji skoro 50 biciklista izgubi život na godišnjem nivou, upozorava direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović i dodaje da kacige nosi svega 15 odsto biciklista, a iako nisu obavezne, preporuka je da se nose, jer u velikoj meri povećavaju bezbednost.

„Jedan od osnovnih postulata bezbednog učestovanja u saobraćaju je „Vidi i budi viđen“, to znači da ako nekog uočimo na vreme, možemo i reagovati i prevazići tu neku rizičnu situaciju, iz tog razloga „Gledaj da te vide“ jeste osnovna poruka kampanje, naravno podsetiću na zakonske obaveze -upotrebu svetla za bicikl, sa prednje strane belog svetla, a sa zadnje strane crvenog svetla, posebno u uslovima smanjene vidljivosti, da bude upaljeno kako bi se povećala njihova bezbednost i da nose svetloodbojne prsluke“- rekao je Stamatović.

Partner u kampanji je i Olimpijski komitet Srbije, a projekat se realizuje i u svetlu predstojećih Olimpijskih igara. Jedan od promotera je i Ivan Stević, proslavljeni biciklista i i četvorostruki učesnik Olimpijskih igara.

„Ideja je da povećamo vidljivost, da smanjimo broj povređenih i nastradalih na drumu“ – rekao je Stević.

„Mi kroz ovaj projekat pokušavamo da animiramo decu i roditelje da se zainteresuju za ovaj sport i da eventualno neko od dece počne da trenira dinamičan i interesantan sport biciklizam“ – poručila je Milica Đuričić, potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije.

U Subotici je biciklizam zastupljen u velikoj meri, a grad brojnim aktivnostima unapređuje bezbednost u saobraćaju.

„Sa jedne strane imamo zabrinjavajuću statistiku učesnika kategorija bicikala u saobraćaju, svaki četvrti učesnik saobraćajne nesreće je biciklista, a sa druge strane imamo mnogobrojne i raznovrsne aktivnosti lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja“ – rekao je gradonačelnik Bakić.

U Subotici je održano drugo od planiranih pet izvođenja projekta „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena