instagram
 
instagram

Društvo

Subotica obeležila Dan pobede na fašizmom

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 9. maj 2024. • 11:41 •

Subotica obeležila Dan pobede na fašizmom

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, kao i na Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima u Dudovoj šumi, te odavanjem počasti stradalima u Drugom svetskom ratu, Subotica je obeležila 9. maj – Dan pobede nad fašizmom.

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj 1945. godine, jedan je od najvažnijih datuma u istoriji ljudskog roda, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić. Tog dana, pre 79 godina, okončan je najveći i najsuroviji ratni sukob koji je svet ikada video – Drugi svetski rat, u kom je živote izgubilo više od 55 miliona ljudi. Kapitulacijom nacističke Nemačke i njenih saveznika slomljen je najmonstruozniji sistem ikada instaliran u jednoj zemlji, zbog kog su pripadnici određenih nacionalnosti i veroispovesti masovno odvođeni u koncentracione logore, mučeni, ubijani i spaljivani, podsetio je Bakić.

„U frontu odvažnih i odlučnih koji su na jednoj strašnoj istorijskoj prekretnici, spasavajući čovečanstvo, imali snage i smelosti da se suprotstave fašizmu i da ga na kraju savladaju bili su i naš narod i naša zemlja. U Drugom svetskom ratu na području nekadašnje Jugoslavije život je izgubilo oko 1.700.000 ljudi. Naši časni preci su, kao i uvek, u tom krvavom vremenu bili na strani slobode, pravde i istine. Tim žrtvama i njihovoj hrabrosti dužni smo slobodu koju imamo i zato im se i danas najdublje klanjamo“ – poručio je Bakić i dodao da je u u Drugom svetskom ratu stradalo više od 7.000 građana Subotice.

Subotica se i danas ponosi svojom antifašističkom istorijom i čuva njene tekovine, poručuju iz subotičkog SUBNOR-a i podsećaju da je obaveza svih nas da ne zaboravimo naše heroje i žrtve ideologije nacizma i fašizma, te da ih se svakog devetog maja i svih ostalih značajnih datuma vezanih za našu slavnu istoriju prisetimo.

„I da prenesemo mladima da je sloboda sveta, da ništa lepše i ništa važnije od slobode nema. Da se prisetimo svih žrtava, svih onih koji su dali živote, građana Subotice, Vojvodine u slavnim bitkama i svih onih koji su došli iz dalekih sredina, ostavili svoju rodnu grudu hiljadama kilometara da bi izborili slobodu za Evropu, za Srbiju, za Jugoslaviju i za Suboticu. Neka je slava svim palim borcima koji su dali svoje živote za našu slobodu!“ – zaključio je predsednik GrO SUBNOR, Aleksandar Toković.

Polaganjem venaca i minutom ćutanja, senima palih boraca poklonili su se čelnici Grada Subotice, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, predstavnici ambasade Rusije u Srbiji, pripadnici vojske i policije, veterani i potomci boraca NOB-a, te predstavnici udruženja građana i političkih stranaka.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena