instagram
 
instagram

Društvo

Panel o planu za Zapadni Balkan na Ekonomskom fakultetu

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 16. maj 2024. • 14:43 •

Panel o planu za Zapadni Balkan na Ekonomskom fakultetu

Povodom obeležavanja Dana Evrope, na Ekonomskom fakultetu je održana javna diskusija o Planu rasta za Zapadni Balkan za period od 2024. do 2027. godine. Diskusiju je organizovala Delegacija Evropske unije u Srbiji u okviru kampanje „Evropa je naša kuća“, a Subotica je jedan od pet gradova u kojima će se panel održati u narednih mesec dana.

Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja jednu od najvećih razvojnih šansi za Srbiju i region, a procene su da će on u narednih deset godina udvostručiti ekonomiju regiona, kažu iz Delegacije EU i dodaju da se radi o instrumentu vrednom šest milijardi evra.

„Došlo je do izuzetno velikih promena u celoj regiji, mnoge promene su se odnosile i na pridruživanje Evropskoj uniji. Evropska unija sa svoje strane daje jako mnogo pomoći u smislu pridruživanja. Danas je ta pomoć udvostručena i očekuje se preko 400 miliona godišnje da bi uspeli da tokom 2026. i 2027.godine stignemo do očekivanog pridruživanja“ – ocenio je šef saradnje u Delegaciji EU u Srbiji, Nikola Bertolini.

Plan rasta za Zapadni Balkan je finansijska podrška zemljama koje nisu postale članice Evropske unije, koja za cilj ima ubrzanje ekonomskih reformi, pojašnjava profesor na Katedri za ekonomsku teoriju i politiku na Ekonomskom fakultetu, Novica Supić i dodaje da su preduslovi za korišćenje sredstava uspostavljanje vladavine prave, borba protiv korupcije, efikasna javna administracija, te reforma obrazovnog sistema.

„Korišćenje sredstava iz Plana za rast podrazumeva da će Srbija biti u mogućnosti da privuče najveći deo sredstava koji je namenjen u okviru ovog projekta, gotova jedna trećina sredstava će biti locirana u Srbiju, što se objašanjava njenom veličinom u odnosu na druge zemlje.

Iz Nacionalnog konventa o EU dodaju da ih raduje što Evropska unija i dalje vidi Srbiju, odnosno čitav Zapadni Balkan kao buduće zemlje članice.

„Plan rasta u tom smislu jeste ambiciozan, ali kao i sve ostalo zavisi od nas, odnosno od toga koliko ćemo dobro to da iskoristimo, kako na nacionalnom, tako na regionalnom i lokalnom nivou. Ono što je recimo bitno za Suboticu, kao grad koji se nalazi u blizini zemalja članica EU i sigurno ima više prednosti od toga u odnosu na gradove koji nisu toliko blizu“ – zaključuje Ivana Lazarević, predstavnica Nacionalnog konventa o EU.

Kampanja „Evropa je naša kuća“, kojom Delegacija EU nastoji da istakne povezanost Srbije i Evrope počela je u aprilu i traje do sredina juna. U razgovorima učestvuju predstavnici Vlade, te akademske i biznis zajednice.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena