instagram
 
instagram

Društvo

Učenica Politehničke škole, Andrea Horvat, donela zlato sa republičkog takmičenja

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 17. maj 2024. • 11:37 •

Učenica Politehničke škole, Andrea Horvat, donela zlato sa republičkog takmičenja

Nizu prvih mesta koje su subotički srednjoškolci osvojili na republičkim takmičenjima nedavno je dodata još jedna medalja – učenica Politehničke škole, Andrea Horvat, bila je prva na Republičkom takmičenju učenika iz građevinarstva u disciplini Organizacija građenja i tehnologija građevinskih radova.

Takmičenje iz građevinarstva održano je od 9. do 11. maja u Kragujevcu, a bila je to prilika za maturantkinju smera arhitektonski tehničar, Andreu Horvat, da zablista. U konkurenciji 17 takmičara, bila je najbolja. Njeni zadaci odnosili su se na organizaciju građenja na gradilištu, mašine, premere i proračune radova za zgrade i kuće, a rad i trud koji je uložila pre takmičenja isplatio se, pa je takmičenje za nju bio „mačji kašalj”.

„Iskustvo je bilo veoma lepo, s obzirom na to da je to moje treće takmičenje i već imam iskustva od ranijih godina, i sada smo se profesorica i ja toliko spremale da smo išle sa nekom nadom tamo. Bili bismo srećni koje god mesto da smo osvojili, ali smatram da smo toliko prešli, toliko se pripremali, svaki čas, odmor, napolju na hodniku, svaki put kad bismo našli vremena pripremali bismo se da što bolje to prođemo i na kraju smo toliko prošli da su sada ovi zadaci zapravo bili laki” – priča Andrea.

Andrea dodaje da je brzina u rešavanju zadataka takođe imala veliku ulogu, te da je borba protiv učenika iz većih gradova bila teška, ali smatra da je sve do profesora i toga kako je pripremio takmičara. Ona se spremala sa mentorkom Bojanom Orčić Kadijević, profesorkom stručnih i građevinskih predmeta.

„Sama priprema je meni, kao mentoru, bila stvarno značajna i vrlo zanimljiva. Radim ovde deset godina i do sada nisam imala takvu učenicu, koja je bila toliko spremna i toliko posvećena. Pripremali smo se i mimo nastave, čast i zadovoljstvo je bilo predavati i raditi sa takvom učenicom, koja pritom ima i puno predznanja iz drugih predmeta“ – ocenila je profesorka i mentorka Bojana.

Andreino zlato je i za Politehničku školu, koja dugi niz godina na ovom takmičenju nije uspevala da pobedi, veoma značajno, a osvojeno prvo mesto njoj, koja će uskoro završiti srednju školu, otvara velika vrata prilikom upisa željenog fakulteta.

„Planiram da upišem arhitekturu na Fakultetu tehničkih nauka, to mi je „plan A“, ali ako slučajno bude nešto, građevina je tu uvek, ali plan mi je arhitektura. Koliko znam, imam direktan prolaz u svim građevinskim školama, svuda u Srbiji“ – dodaje Andrea.

Andrea je pre dve godine bila druga na republičkom takmičenju iz građevinskih konstrukcija, dok je prošle godine bila četvrta iz statike i otpornosti materijala, te odnela pobedu na „Projektnoj nedelji”.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena