instagram
 
instagram

Društvo

Besplatan sladoled za sve – „Pelivan” proslavio 101. rođendan

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 27. maj 2024. • 12:53 •

Besplatan sladoled za sve – „Pelivan” proslavio 101. rođendan

Poslastičarnica „Pelivan“ je još jednom obradovala Subotičane besplatnim sladoledom, i to povodom 101. godišnjice postojanja. Akcija je imala i humanitarni karakter, jer su se prikupljala i sredstva za lečenje male Sofije.

Osnovana 1923. godine, poslastičarnica „Pelivan“ omiljeno je mesto mnogih Subotičana. Kako bi im se odužili na ukazanom poverenju, na svoj rođendan još jednom su ledenu poslasticu poklanjali. Po dve kugle za svakoga ko je došao u subotu u periodu od 18 do 20 časova. Osim što su se zasladili, gosti su pokazali i humanost, pa umesto što su platili sladoled, ubacili su prilog u kutiju za Sofiju Pranić.

„Inače smo došli zbog humanitarne akcije, jer je to ćerka naše prijateljice. Odličan je sladoled, najbolji u gradu“ – kaže jedna Subotičanka, dok druga dodaje – „Sladoled je fantastičan, vlasnik je moj školski drug, a kod njegovog dede i tate sam jela od malena, i uvek je isti ukus, ne menja se, vanila, karamela, čokolada, najbolji je!“

Pre 101 godinu Himet Nezirović došao je u Suboticu i otvorio poslastičarnicu. Posao je nastavio njegov sin Bajram, a potom i unuk Ismail. Treća generacija porodice Nezirović i dalje kolače i sladoled proizvodi sa istom ljubavlju i posvećenošču kao i pre više od jednog veka. Četvrta generacija uveliko je u poslu, a originalni recept do danas nisu menjali. Kako sadašnji vlasnik ,Ismail, kaže retko kada su odmarali, pa se tajna opstanka krije u istrajnom radu.

„Dakle bez rada nema ništa, ja sam ovde od šest ujutro pa do dvanaest uveče i tako svaki dan. Kao i moja ćerka, moja supruga i tako dalje. Znači bez rada nema ništa, ja sam bio na moru na maturskoj ekskurziji u gimnaziji i to je bilo sve što sam video od Jadrana, ali nije mi žao, mi smo odabrali ovaj posao, posao koji izuzetno volim.“

Mnogo je ukusa sladoleda, ali najprodavaniji su vanila, čokolada i jagoda. Nekada poslastica rezervisana isključivo za aristokratiju, sladoled je danas dostupan svima, a prema Ismailovim rečima, u njihovom nema ničeg veštačkog, pa može da zameni i jedan obrok.

„Govorim o pravom, prirodnom sladoledu, bez hemije. Kod mene je pistaći pasirani, ništa, nikakav dodatak nema u njemu, to je kao onaj puter od kikirikija, možete da ga mažete na hleb. Ako je prirodan sladoled, on je zdrav, ne može biti štetan“ – za kraj će Ismail.

Porodica Nezirović rođendane planira da proslavlja i u narednom periodu, pa kako kažu, sladoled će poklanjati svakog 25.maja.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena