instagram
 
instagram

Društvo

Po prečišćavanju otpadnih voda najslabiji smo u Evropi

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 27. maj 2024. • 13:44 •

Po prečišćavanju otpadnih voda najslabiji smo u Evropi

Kada je reč o prečišćavanju otpadnih voda, najslabiji smo u Evropi, a iako se poslednjih godina dosta ulaže u rešavanje ovog problema, osim ulaganja, potreban je i niz drugih mera, kao i vreme, kako bi se videli konkretni rezultati, rečeno je na konferenciji VODA 2024. Konferenciju organizuje Srpsko društvo za zaštitu voda. 53. put po redu.

Na konferenciji se govori o aktuelnim temama zaštite vodnih resursa od zagađenja, a u cilju njihovog efikasnog i održivog korišćenja. Kada je reč o otpadnim vodama u našoj zemlji postoji više žarišnih tačaka, to su naselja locirana pored tzv. osetljivih vodnih tela, Subotica je jedan od tih primera. Kako bi se ostvarili što bolji rezultati efikasnog korišćenje vodnih resusra, neophodan je monitoring celokupnog biodiverziteta, ali i pravilno upravljanje otpadnim vodama, objašnjava sekretar Srpskog društva za zaštitu voda, prof. dr Aleksandar Đukić.

-Ima više žarišnih tačaka, to su naselja pored tzv. osetljivih vodnih tela, Subotica je jedan od tih primera. Znamo da jezero Palić nije dobrog kvaliteta, da to nije njegov prirodni kvalitet, već da je pod uticajem ljudi. Puno napora je napravljeno da se to popravi, veliki novci uloženi su u postrojenja za prečišćavanje, šteta je već napravljena i biće potrebne godine da se taj sistem vrati u neko normalno stanje. Kada je reč o prečišćavanju otpadnih voda, najslabiji smo u Evropi, dok kada je reč o kanalisanju i sakupljanju otpadnih voda smo blizu proseka.

Osnovni cilj Konferencije je promocija i publikovanje rezultata naučnog rada, istraživanja i studijskog rada kao i razmena ideja i iskustava stručnjaka iz oblasti korišćenja i zaštite voda. Na Konferenciji, po pravilu, radove izlažu relevantni eksperti iz ove oblasti istraživanja i prakse sa univerziteta i iz instituta, stručnjaci iz privrede, projektantskih organizacija, vodeći stručnjaci iz javnih preduzeća i institucija. Kako su vlažna staništa ove godine u fokusu međunarodne stručne naučne javnosti,o njima je takođe bilo reči.

-Ove godine su sve oblasti dosta dobro zastupljene, od zaštite voda, do vlažnih staništa, koja su u fokusu zbog nivoa ugroženosti, a dodatno zbog sve veće potrebe za vodom za različite ljudske upotrebe. Kvalitet vode, koji je kod nas u Srbiji poprilično na niskom nivou- kaže dr Momir Paunović, predsednik Srpskog društva za zaštitu voda. 

Održavanje konferencije koja traje do 29.maja, podržali su i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Inženjerska komore Srbije.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena