instagram
 
instagram

Društvo

Kako do upotrebe digitalne imovine u poslovanju?

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 7. jun 2024. • 12:42 •

Kako do upotrebe digitalne imovine u poslovanju?

Šta je digitalna imovina, kako se ona koristi u poslovanju i na koje načine privrednici mogu ići u korak sa novinama na tržištu, predstavljeno je danas svim učesnicima seminara pod nazivom „Upotreba digitalne imovine u poslovanju”. Organizator predavanja je Privredna komora Subotica, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Pored objašnjenja šta je digitalna imovina, na seminaru se govorilo o njenoj primeni u poslovnom sektoru, mogućnosti prikupljanja dodatnog kapitala u poslovanju izdavanjem digitalnog tokena kod Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije i Narodne Banke Srbije, primanju uplata iz inostranstva i u zemlji u digitalnoj imovini, zakonskim okvirima, mogućnostima koje pruža u privredi i turizmu, kao i drugim temama. Naša zemlja bila je među prvim državama, koje su donele Zakon o digitalnoj imovini.

-Trenutno u svetu imamo jednu „trku” za regulativama, gde se države takmiče ko će pre regulisati digitalnu imovinu, kako bi što pre blockchain tehnologija i kriptovalute krenule u upotrebu- objašnjava Ivan Andrejević.

Prema trenutno dostupnim informacijama, blockchain tehnologiju i kriptovalute u svetu koristi preko pet odsto stanovništva. Samo predavanje obuhvatilo je tri najznačajnija segmenta.

-Prvo kako putem digitalne imovine može da se prikuplja kapital, drugo kako se višak slobodnih sredstava može uložiti u digitalnu imovinu i na taj način ostvariti određeni prinosi uz određenu dozu rizika. Pod tri, mogućnost transfera vrednosti putem digitalne imovine- kaže ispred Crypto12, Bogdan Vujović.

Ovo nije budućnost, ovo je sadašnjica, istakao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević. Cilj je da našim privrednicima uvek u realnom vremenu prikažemo novine u poslovanju.

-Upravo tema koju već više od godinu dana obrađujemo, a to jeste digitalna imovina i sve što je povezano sa blockchain tehnologijom, pokazuje opredeljenje Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. To je da našim privrednicima uvek u realnom vremenu prikažemo novine u poslovanju, a kako bi se oni pripremili za tržište.

Tome u prilog govori i činjenica da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, kao i Ekonomski fakultet u Subotici uz partnere iz Mađarske, dobio veliki evropski projekat. Reč je o upotrebi veštačke inteligencije u oblasti turizma, istakao je Ivanišević.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena