instagram
 
instagram

Društvo

Ima li mesta za traktore i kombajne na Čantavirskom nadvožnjaku?

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 11. jun 2024. • 14:48 •

Ima li mesta za traktore i kombajne na Čantavirskom nadvožnjaku?

Nadvožnjak preko brze pruge na Čantavirskom putu počeo je da stvara muke poljoprivrednicima, žetva je uveliko u toku, a problem na koji su, kažu, ukazivali od početka - da je kolovoz preuzak da bi se njime radne mašine mogle neometano kretati sada osete i drugi vozači, pa se tamo ovih dana neretko dešavaju zastoji koji traju i po 45 minuta. Od nadležnih traže rešenje problema, jer tuda svakodnevno po nekoliko puta mora da pređe veći broj kombajna, što je u trenutnim uslovima često neizvodivo, a biće kažu i gore kada se preko nadvožnjaka saobraćaj pusti u oba smera.

Saobraćaj preko novog nadvožnjaka na Čantavirskom putu pre oko mesec dana pušten je i to za sada samo u jednom smeru, pa je prilaz regulisan semaforima. S druge strane, na obližnjim njivama uveliko se odvijaju žetveni radovi, do kojih poljoprivrednici dolaze radnim mašinama, a nemali broj njih mora da pređe s jedne na drugu stranu pruge. I tu nastaje problem – kolovoz je preuzak za gabaritnu mehanizaciju, što je potencijalna opasnost po sve učesnike u saobraćaju.

„Ukazivali smo na taj problem, niko od nadležnih nije reagovao, to je bilo pre nekih mesec dana. Tražili smo da se nekako reguliše ili kamerama, da se upozori da je sa druge strane vangabaritno vozilo, ništa nam nije rešeno, niti je šta ukazano, radovi idu tako kako idu. Isto tako i prilazni putevi nadvožnjacima su problem, nije izvodljivo da se uključimo u saobraćaj, preusko je, preveliki je zalom pod nekih 70 stepen je skretanje, ne može se uključiti. Ovo će stalno biti prisutno, mi se bojimo zbog bezbednosti ostalih učesnika“ – kaže jedan od poljoprivrednika, Željko Kujundžić.

Dodatni problem u najavi biće kada saobraćaj postane dvosmeran, jer dva automobila mogu da se mimoiđu, automobil i teretno vozilo ili radna mašina takođe, ali ako u susret jedno drugom naiđu kombajn i kamion, mesta nema za oboje.

„Nama je drago što su napravili novi nadvožnjak, drago nam je da se gradi železnica, ali nam nije drago zato što je rađen državni projekat i nisu ukalkulisane radne mašine. Sve te naše mašine su uredno registrovane, uredno su odrađeni tehnički pregledi, sve je po pravilima, kako naši zakoni nalažu, ali neizvodljivo je nama, nemamo gde da pobegnemo, jednostavno nemaš gde da pobegneš kada naiđeš na kamion. Mi ukazujemo na nadležne da pokušaju nekako da reše.“

Da se kolona, koju bi osetili i svi drugi vozači, ne bi stvarala kada se susretnu kombajn i kamion, poljoprivrednici su predlagali da im se tokom žetvenih radova dozvoli saobraćaj ipsilon krakom, jer je uspon manji i kolovoz je širi, ali odobrenje nisu dobili jer se radi o putu prvog reda.

„Mi smo sada prepušteni ovde i isto i Bikovački nadvožanjak koji je isto uzak, ista priča. Ne znamo šta kako dalje. Bojimo se za bezbednost ostalih učesnika, jer ne daj Bože neko može nastradati. Stane kamion gore, stane kombajn, neko mora u rikverc, a da li ćemo moći u rikverc, vrlo je upitno. Desilo se juče i pre koji dan, zaglavili smo, kombajn nije mogao ići u rikverc, kamioni su išli u rikverc, to je trajalo nekih 40 minuta. Isto tako su i kamioni koji su bili u koloni išli u rikverc. To će verovatno biti naša svakodnevica.“

Sa jedne na drugu stranu pruge svakodnevno mora pedesetak poljoprivrednika, ali i veliki broj građana, koji ne voze kombajn, ali su preko pruge išli peške ili biciklom. Sada ni za njih nema mesta, jer na novom nadvožnjaku nema ni pešačke, niti biciklističke staze.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena