instagram
 
instagram

Društvo

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju – Pružimo im ruku!

RTV Subotica • Silvia Martinović • 14. jun 2024. • 11:08 •

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju – Pružimo im ruku!

Pružiti pomoć i podršku onima o kojima niko ne misli –  roditeljima dece sa smetnjama u razvoju, to je glavni i prvobitni cilj Udruženja „Pruži mi ruku!“, iza kojeg stoji naša sugrađanka Sanja Mihajlović. I sama ima devojčicu Dunju, koja živi sa nekoliko dijagnoza, a cilj joj je da pruži ruku svim onim roditeljima, prvenstveno majkama, koji imaju decu sa posebnim potrebama.

Bila je vrlo mlada, imala je svega 20 godina kada je rodila blizance, Dušana i Dunju. Kao medicinski radnik, a i kao majka, ubrzo je primetila da devojčica zaostaje u razvoju u odnosu na brata. Kaže da joj u početku niko nije verovao, da bi, nakon insistiranja da se urade pregledi, saznali da Dunja ima krvarenje na mozgu trećeg stepena. Nedeljama su bile hospitalizovane u Novom Sadu, nakon čega su otpuštene kući bez ikakvog konkretnog saveta kako i šta dalje. Sanja kaže kako taj osećaj nemoći i izgubljenosti ne želi nikome, i baš zato se rodila ideja o Udruženju.

- Ono što druga udruženja možda ne rade toliko javno, mi radimo prvenstveno primarnu podršku majci i porodici, kao instituciji koja ipak stoji iza tog deteta sa smetnjama u razvoju dugi niz godina. Mislim da je podrška njima ključna za razvoj samog deteta.

Kako Sanja ističe, najvažnije bi bilo da, odmah nakon postavljanja dijagnoze, roditelji dobiju pomoć psihologa. Na taj način će imati priliku za adekvatnu mentalnu pripremu za predstojeće izazovne, a ponekad i teške dane.

- Samim tim sprečavamo depresiju, sprečavamo ostavljanje dece u institucije, znači učimo da prihvatimo i da živimo život. Treba neko da nas uputi kako živeti život koji postaje drugačiji, drugačijeg je intenziteta, sve se prilagođava potrebama deteta. Zatim, tu je i emocionalna podrška, pre svega je potrebna podrška porodice, mnoge majke u takvim situacijama ostaju bez bračnog partnera, mnogim očevima je to teško, jako teško podnesu, pa majke ostaju same. Izgube i prijatelje. Tu je dakle emocionalna podrška. A tu je i društvena, socijalna, jer majke su isključene zbog nemogućnosti da se priključe raznim socijalnim događajima jer su uskraćene zbog same situacije sa detetom. A tu je naravno i ekonomska podrška, jer kako raste dete, i ti troškovi znaju da rastu: logopedi, fizioterapija, defektolozi, pa nam je svakako potrebna i ekonomska podrška.

Sanja kaže da će roditelji, prvenstveno majke, imati priliku da učestvuju i u raznim aktivnostima koje Udruženje organizuje: časovima joge, druženjima, a dobiće i vaučere za frizerske i kozmetičke tretmane, masažu... Sanja kaže kako iz iskustva zna koliko je bitno da se, pored potreba deteta, uzmu u obzir i potrebe majki i očeva. Udruženje „Pruži mi ruku!” možete naći na Fejsbuku, a trenutno je u izradi i zvanični sajt. Svečano otvaranje prostorija Udruženja, u MZ Novi grad, očekuje se za nekoliko nedelja.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena