instagram
 
instagram

Društvo

Na akciji „Humana subota” 95 osoba doniralo krv

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 17. jun 2024. • 12:24 •

Na akciji „Humana subota” 95 osoba doniralo krv

Na akciji dobrovoljnog davanja krvi „Humana subota” krv je doniralo 95 sugrađana. Akcija je održana proteklog vikenda na Paliću, 22. put po redu.

I ovogodišnja akcija Crvenog krsta okupila je veliki broj sugrađana koji su želeli da doniraju krv. Na akciju se odazvalo 111 potencijalnih davaoca, od čega je njih 95 uspešno dalo krv. Svi oni imaju zajednički motiv, a to je pomoći ljudima u nevolji. Neki od njih došli su po prvi put, dok su pojedini premašili cifru od 30, pa i više puta.

-Danas sam prvi put dala krv, skoro sam napunila 18 godina. To mi je lepo, jer je prva moja akcija u svojstvu volontera Crvenog krsta, upravo bila akcija dobrovoljnog davanja krvi-

-Ako mogu da pomognem nekom, neka tako bude i pozvao bih sve koji to mogu, da učine isto- kaže jedan od sugrađana, dok drugi dodaje – Dajem 49.put krv, dajem krv zbog budućih generacija, humanosti, moj otac je bio davalac, a nadam, se da će i moja deca-

Ovim povodom dodeljene su i plakete za sugrađane koji su krv tokom prošle godine donirali po 35, 50, 75, 100. put, a među 80 počastvovanih sugrađana, bio je i Cvijetin Radić, koji je krv donirao 50 puta, a osim što pomaže ljudima na ovaj način, Cvijetin je i donor organa.

-Svi bi trebali da daju krv, ako neko može da pomogne, spasiće se nečiji život. Mnogo se bolje osećate. Zaveštao sam i organe 2013.godine i mislim da bi trebao svako, ko je u mogućnosti, da to uradi.

Realizovan je bogat program, mnogobrojne pogodnosti za dobrovoljne davaoce. Ono što najviše raduje je to što dolaze i roditelji sa decom, što znači da i mlade generacije jednog dana mogu da prate stope svojih roditelja, ističe stručna saradnica Crvenog krsta Subotica, Nevena Lukić. Na ovom događaju svi dobrovoljni davaoci krvi, ali i drugi sugrađani mogli su da se upišu i u Registar davalaca matičnih ćelija.

-Postoji mogućnost registra u Bazu davalaca matičnih ćelija na svakoj našoj akciji i na ovoj, kao i na Transfuziologiji svaki dan, od 7 do 10 kada traje i akcija davanja krvi. Takođe i na svakoj terenskoj akciji, jako je važno da nas je što više u toj bazi, jer su veće šanse da se ljudi koji boluju od teških malignih bolesti krvi, leče u našoj zemlji.

Akcija je realizovana u saradnji sa Službom za transfuzijku krvi Opšte bolnice Subotica, a podržali su je i Zavod za javno zdravlje, kao i Dom zdravlja.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena