instagram
 
instagram

Društvo

Tokom proleća sakupljeno 1.144 tone kabastog otpada

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 21. jun 2024. • 11:45 •

Tokom proleća sakupljeno 1.144 tone kabastog otpada

Prolećna akcija odvoženja kabastog otpada iz domaćinstava završena je prošle sedmice, a tokom nešto manje od tri meseca Subotičani su se rešili 1.144 tone otpada nakupljenog tokom zimskih meseci. Iz nadležnog JKP „Čistoća i zelenilo“ apeluju na građane da pored akcija odvoženja kabastog otpada koriste i mogućnost odlaganja na deponiju Aleksandrovačka bara.

Akcija je počela 21.marta u Čantaviru, završena 13.juna u Bajnatu, a u tom periodu radnici „Čistoće i zelenila“ postavili su i odneli 817 kontejnera zapremine pet kubnih metara. Tokom proleća se po pravilu uvek sakupi više otpada, pa je tako bilo i ove godine kada je samo tonu manje prikupljeno nego prošle godine, koja je bila rekordna.

„Ovo je druga po uspešnosti, jer je ove godine prikupljeno 1.144 tone kabastog otpada, ali ne samo kabastog, jer su građani u kontejnere donosili i ostali komunalni otpad. Cilj ove akcije je da građani sav svoj kabasti otpad koji se nagomilao tokom zime odnesu iz dvorišta, podruma, tavana, da ga ne odlažu u šumu ili jezero i time narušavaju životnu sredinu, već da ga se na odgovarajući način reše“ – pojašnjava Nikola Jovičić, rukovodilac Radne jedinice “Planiranje i razvoj“.

Među prigradskim mesnim zajednicama po količini otpada prednjačili su, kao i ranijih godina, Čantavir, Novi Žednik, Bačko Dušanovo, Đurđin i Bajmok, dok je u gradskim najviše odloženo u kontejnere na punktovima u Peščari, Zorci, Makovoj sedmici i Novom selu. Ipak, u mesnoj zajednici gde je uvek bilo najviše otpada – Čantaviru, sada je odneto 56 kontejnera, što je manje nego prošle godine i to skoro upola.

„U prigradskim mesnima zajednicama bilo je manje otpada u kontejnerima, razlog tome je što sada tamo imamo zelene kante, pa je tamo odložen taj mešani komunalni otpad, odnosno obično kućno smeće. Opet u gradskim mesnim zajednicama imamo obrnut slučaj, tamo su privatnici koji voze neopasan otpad donosili u kontejnere na punktovima po gradskim mesnim zajedcnicama i pretrpavali ih.“

Sav neopasan otpada težine do pola tone građani tokom cele godine mogu da odlože i na nesanitarnu deponiju Aleksandrovačka bara i to besplatno.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena