instagram
 
instagram

Društvo

Softver za upravljanje semaforima počeo sa radom

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 5. jul 2024. • 12:47 •

Softver za upravljanje semaforima počeo sa radom

Semafori na dvadeset raskrsnica duž Beogradskog puta, Ulice Maksima Gorkog i Segedinskog puta uvezani su softverom koji omogućava daljinski nadzor i kontrolu semaforskih uređaja, a u drugoj fazi projekta u planu je da se sistem uveže i sa kamerama za automatsku analizu saobraćaja, što će kao rezultat dovesti do boljeg protoka saobraćaja. Projekat je finansirala lokalna samouprava, a iz preduzeća „Selma“, koje rukovodi projektom, ističu da je Subotica prvi grad u Srbiji koji semaforima upravlja na taj način.

Prostorija za centralno upravljanje i nadzor semaforskih uređaja u preduzeću „Selma“ ove godine započela je projekat koji za cilj ima pojednostavljenje održavanja semaforskih kontrolora i njihov nadzor. To znači da softver koji se zove „SELSmartTraffic“, koji su razvili njihovi inženjeri i programeri, povezuje semaforske uređaje u jedinstven sistem centra za kontrolu i nadzor i nudi mogućnost daljinskog upravljanja, izbora programa i načina kontrole.

„Centralna integracijska platforma ima mogućnost povezivanja sa drugim sistemima uz dodavanje protokola, pa u nekoj drugoj, budućoj fazi postoji mogućnost povezivanja ovog sistema sa kamerama za automatsku analizu saobraćajnih tokova, što nam daje mogućnost da automatski obradom tih podataka i analizom tih saobraćajnih tokova automatski i programiramo uređaje. To za benefit ima manje gužve, veću protočnost saobraćaja i smanjenje potrošnje goriva, a time i manje zagađenje vazduha i smanjenje emisije štetnih gasova“- pojašnjava zamenik direktora preduzeća „Selma“, Goran Vlahović.

1720176418506_b3jana06s_Semafori 03 05jul2024.jpg

Iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje napominju da se za održavanje svetlosne saobraćajne signalizacije svake godine iz budžeta grada izdvaja 14 miliona dinara.

„Ove godine radili smo na modernizaciji semaforske mreže, tj. na uspostavljanju sistema za centralno upravljanje i nadzor. Na ovaj način su povezane optičkim kablovima 20 raskrsnica na teritoriji Grada Subotice, to obuhvata potez od Aleksandrova do Megamarketa Roda, tj. ulice Beogradski put, Maksima Gorkog i Segedinski put. Na ovaj način omogućeno je da se u odnosu na saobraćajno opterećenje na terenu trenutno vrši promena rada semaforskih uređaja“ – navodi Milan Marjanov.

Softver za kontrolu i praćenje već radi, a Subotica je prvi grad u državi u kom se tako upravlja semaforima.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena