instagram
 
instagram

Društvo

Kako se nekad kosilo žito...

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 8. jul 2024. • 10:38 •

Kako se nekad kosilo žito...

Tradicionalno način košenja žita – ris, prikazan je i ove godine na salašu Mirka Babičkovića na Malom Paliću.

Ručno košenje žita, kako se to radilo od pamtiveka na ovim prostorima, sve do pojave mašina, nije bilo nimalo lako, priseća se Grgo Pećerić. Ipak, kako je od toga nastajao hleb ne samo za porodicu, već i za čitav narod, radilo se zadovoljstvom.

„Kad se izađe napolje u poljanu, kad pogledaš lepo klasje i zrelo žito, to je milina raditi. Žito je glavna kultura na njivi, sve je važno, jer to je hleb,“ veli Grgo.

Iako mukotrpan rad, na njivu se išlo pevajući. Muškarci su kosili, a žene – risaruše, imale su svoju ulogu u poslu, pojašnjava Rozalija Kopilović.

„Idemo za risarom, kupimo žito, posle vežemo u snopove i slažemo u kamare,“ kaže Rozalija.

Kako bez risa nekad ne bi bilo života, odnosno hleba na stolu, važno je da se ovaj običaj sačuva za nove naraštaje, poručuju iz Bunjevačkog nacionalnog saveta.

„Danas prikazujemo novim generacijama kako se to nekad radilo, a starijima da se podsete, i da svakako sačuvamo jedan od vrlo važnih običaja za naš identitet, a to je Dužijanca,“ poručila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica BNS.

Manifestacije poput risa su upravo ono što su Srbija i Vojvodina danas – imaju i turistički karakter, ali čuvaju i tradiciju, poručio je pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, i najavio da će se sekretarijat sledeće godine biti generalni sponzor risa.

„Dakle, preko 1200 manifestacija u Vojvodini, počev od one koja okuplja 200.000 ljudi, to je Exit, koji počinje sledeće nedelje u Novom Sadu, pa do ovih manifestacija koje treba da postanu turistički brend jednog grada i mi ćemo na tu temu i razgovoarati sa zvaničnicima grada,“ rekao je Ivanišević.

Kao i svake godine, ris je podržala i lokalna samouprava.

„Podrška bunjevačkoj manjini u organizovanju ove manifestacije, koja baštini kako se nekad kosilo žito, jeste i biće i ubuduće,“ rekao je član Gradskog veća, Srđan Samardžić.

Nakon risa, Bunjevci će obeležiti najvažniji datum – 15. avgust, odnosno Dan Dužijance, jedan od četiri nacionalna praznika ove zajednice.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena