instagram
 
instagram

Društvo

Studentski centar dobio još jedno fotonaponsko postrojenje

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 9. jul 2024. • 12:42 •

Studentski centar dobio još jedno fotonaponsko postrojenje

Na krov zgrade Studentskog doma „Bosa Milićević“ i Studentskog restorana 1 postavljeno je fotonaponsko postrojenje, čime je završen projekat postavke solarnih panela na sve objekte Studentskog centra. Vrednost radova, koje je finansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je 35 miliona dinara sa PDV-om.

Dok je prethodne godine fotonaponska solarna elektrana postavljena na Studentski dom „Ivo Lola Ribar“ i Restoran 2, ove godine na red su došli objekti „Bosa Milićević“ i Restoran 1, čime je u podizanje energetske efikasnosti uloženo blizu 60 miliona dinara. Iz rukovodstva centra pojašnjavaju da su na taj način u potpunosti zaokužili ono što su pre nekoliko godina započeli, a to je da u skladu sa Zelenom agendom Vlade Republike Srbije pređu na energiju iz obnovljivih izvora.

„Prethodne godine je bilo oko 23 miliona dinara sa PDV-om, a ove godine je Ministarstvo prosvete izdvojilo veća sredstva, odnosno 35 miliona dinara sa PDV-om, i na taj način smo u potpunosti zaokužili taj deo što se tiče vrednosti radova. A što se tiče kapaciteta, to je 50 kilovata i nadam se da ćemo u znatnoj meri smanjiti potrošnju električne energije, odnosno energije koju smo dobijali na tradicionalni način“ – kaže direktor Studentskog centra, Ranko Čuljković.

1720521757355_ts08mmlns_studentski 01 09jul.jpg

Ove godine je završen i vešeraj pri domu „Ivo Lola Ribar“, za šta je resorno ministarstvo opredelilo 12 miliona dinara.

„To je nešto što smo čekali, mogu slobodno da kažem, pedesetak godina. U potpunosti smo rasteretili ovaj deo, odnosno posteljina i sve što se tiče Doma „Ivo Lola Ribar“ je ovde spremano i tamo odnošeno, na taj način smo u potpunosti zaokružili i moram da istaknem veliku zahvalnost nadležnima koji su prepoznali ono što smo godinama tražili i inicirali.“

Tokom leta nastavljaju se i radovi na održavanju objekata, za molersko-farbarske radove Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost učestvuje u sufinansiranju sa 2 miliona dinara, dok preostala sredstva obezbeđuje Studentski centar, dodaje Čuljković.

„Osim toga planiramo, tj. već su u toku pripreme za te radove za krovopokrivački deo, odnosno sanaciju krova Restorana 2, takođe i zamena keramičke podloge u Restoranu 1, dok je ispred Doma „Ivo Lola Ribar“ planiran završetak ograde i postavljanje rampe.“

Studenti će se u domove vratiti na jesen, kada će biti otvoreni i konkursi za smeštaj, prvo za brucoše, od 2. septembra, a potom od 16. septembra za studente viših godina, dok će se oni sa master i doktorskih studija prijavljivati od 1. oktobra. Smeštajni kapacitet u oba doma je 800 mesta.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena