instagram
 
instagram

Hronika

Neobični ''pokloni'': električni bicikli i pogonski motor

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 13. septembar 2022. • 14:14 •

Neobični ''pokloni'': električni bicikli i pogonski motor

Jedan od najčešćih izgovora putnika koje carinici otkriju u prekršajima je da robu nisu prijavili jer su to zaboravili ili je, pak, namenjena za poklon. Tako su i tokom proteklih dana zaplenjeni neki neobični ''pokloni'' koje su putnici zaboravili da prijave: pet skupocenih električnih bicikala i jak pogonski motor sakriven u unutrašnjosti polovnog frižidera.

Kada je 10. septembra 2022. godine na granični prelaz Kelebija u jutarnjim časovima pristigo autobus sa prikolicom, carinici nisu ni slutili da će ubrzo u njemu zateći tovar od čak 5 vrednih električnih bicikala.

Pošto se radi o kabastoj robi, njeno skrivanje je praktično nemoguće, pa je dovoljno bilo da carinik malo pomeri crni najlon u koji su oni bili uvijeni i vidi da se radi o predmetima koji su morali biti prijavljeni, a koje niko do tog trenutka nije ni pomenuo.

Kao vlasnik neobičnog tovara prijavio se vozač autobusa, 46-godišnji domaći državljanin, koji je na pitanje zašto nije prijavio bicikle koji zajedno vrede gotovo 6.000 evra, cariniku rekao da je zaboravio to da učini jer je reč o poklonima koje je poneo članovima porodice. Među neprijavljenim ''poklonima'' se našlo čak pet bicikla čija vrednost iznosi od 800 do 1.500 evra, a najskuplji među njima su ''MTB WHEELER'' i ''GHOST ESQUARE''.  

Na prelazu Bački Breg otkriven je još jedan ''zaboravni'' putnik koji je u zadnjem delu svog pasata prevozio lični prtljag, polovnu sudoperu i frižider.

On je polovne uređaje i prijavio, međutim kada je carinik radi kontrole pokušao da pomeri frižider, primetio je da je to gotovo nemoguće jer je uređaj neprirodno težak.

Zatražio je od putnika da ga otvori i tada je bilo jasno zašto je to tako: putnik je u unutrašnjost frižidera smestio jak pogonski motor marke ''KOHLER''.

Na pitanje carinika zašto nije prijavio novi pogonski motor velike snage, koji može da se koristi kao pogonsko sredstvo za razne uređaje ili kao agregat za struju, putnik je rekao da nije imao dovoljno mesta u automobilu, pa da je motor zato stavio u frižider i na njega – zaboravio.

Nije sporno da putnici kao deo svog prtljaga mogu da nose i poklone, ali ukoliko nameravaju da budu oslobođeni obaveze plaćanja uvoznih dažbina, onda to moraju biti stvari čija vrednost ne prelazi vrednost od 100 evra, jer toliko iznosi povlastica koju imaju domaći državljani.

Stvari koje ne prelaze taj iznos, domaći putnici ne moraju da prijavljuju, niti da za njih plaćaju uvozne dažbine, dok su predmete veće vrednosti dužni da prijave i za njih plate uvozne dažbine.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena