instagram
 
instagram

Hronika

Obeležen Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 8. februar 2024. • 14:49 •

Obeležen Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Željko Brkić čestitao je danas, u ime ministra unutrašnjih poslova i u svoje ime, profesorima i studentima Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta i poručio da jedino kvalitetan studijski program sa kvalitetnim izvođenjem nastave i modernim uslovima studiranja može stvoriti kadar koji će biti spreman i sposoban da se uhvati u koštac sa savremenim bezbednosnim izazovima.

„Današnja svečanost kojom obeležavamo Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta je od velike, suštinske važnosti, ne samo za naš univerzitet i naše Ministarstvo, već i za našu policijsku profesiju. Dobre policije nema bez ispravnih i spremnih činovnika, a da bi se oni imali, treba ustanoviti stalnu policijsku školu za činovničke kandidate koja će imati za cilj da ih obuči i formira za službu. Ove reči Dušana Alimpića, policijskog funkcionera s početka 20. veka, nosile su u sebi savremeno značenje i vizionarsko promišljanje. Tragom ovih promisli Rudolf Arčibald Rajs je na današnji dan daleke 1922. godine, na osnovu posebne uredbe ministra unutrašnjih poslova, osnovao prvu policijsku školu“, rekao je Brkić.

Kako je dodao, o uspehu ove škole najbolje govori podatak da su se svršeni polaznici u praksi pokazali kao najbolji islednici.

„Čak su postojale ideje da Rajsova policijska škola bude odeljenje Pravnog fakulteta u Beogradu. Ona to nije postala jer je kasnije prerasla u centralnu policijsku školu u Zemunu, ali jeste postala kamen-temeljac na kojem su potonje generacije više od jednog veka vredno i pregalačkim naporima gradile ustanove policijskog školstva, čiji je Kriminalističko-policijski univerzitet dostojan pravni sledbenik“, istakao je državni sekretar.

Brkić je naglasio da dostojanstvo univerziteta, pored izvanrednih profesora, grade i čuvaju brojne generacije svršenih studenata koje zahvaljujući stečenom znanju i profesionalnom vaspitanju danas zasluženo obavljaju najodgovornije funkcije, nose generalske epolete, izvršavaju najsloženije i najteže zadatke u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je po ostvarenim rezultatima u samom vrhu evropskih i svetskih policija.

„U protekloj godini, KPU je zahvaljujući podršci ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, donošenjem pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta i pravilnika o platama, posle niza godina normativno uredio svoju organizaciju, rešio statusno pitanje zaposlenih i započeo pripreme na izgradnji Centra za informacionu bezbednost“, naglasio je Brkić i istakao da podrška Ministarstva unutrašnjih poslova u zajedničkoj brizi o podmlatku policijske profesije nikada neće izostati.

„Nastavićemo da u kontinuitetu unapređujemo studijske programe i da ih usaglašavamo sa funkcionalnim i kadrovskim potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova, jer samo na taj način činimo dobro za našu profesiju“, zaključio je Brkić.

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta profesor dr Zoran Đurđević rekao je da se ove godine obeležava 10 godina od formiranja  KPU.

„Jedino ulaganjem u obrazovanje i jačanjem veze nauke i prakse možemo se suprotstaviti sve većim bezbednosnim izazovima. KPU kontinuirano radi na unapređenju svog rada. Zahvaljujući kvalitetnoj saradnji sa Ministarstvom postigli smo značajne rezultate u segmentu našeg rada. Smatramo da uslovi studiranja direktno utiču na kvalitet nastave, tako da smo prethodnih godina radili na unapređenju uslova rada univerziteta“, istakao je Đurđević.

Obraćajući se posebno diplomiranim studentima, rektor im je poručio da budu časni pripadnici policijske profesije, ponos svojih porodica, KPU i MUP-a.

Sara Rethas, student generacije 2022/23. na KPU, poručila je da je velika čast i ponos biti jedan od najboljih studenata na ovom univerzitetu i istakla da su njene kolege i ona spremni da pravedno i časno stupe u redove MUP, kako bi odgovornim i posvećenim radom doprineli stvaranju bezbedne zajednice.

Državni sekretar MUP-a dr Danilo Stevandić prethodno je položio venac na spomenik Rudolfu Arčibaldu Rajsu na Topčiderskom groblju.

 

 

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena