instagram
 
instagram

Kultura

Miloš Nikolić: Narodno pozorište biće jedno od najmodernijih u ovom delu Evrope

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 5. novembar 2021. • 11:36 •

Miloš Nikolić: Narodno pozorište biće jedno od najmodernijih u ovom delu Evrope Predstava „Izbiračica”

Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta, govorio je o izgradnji nove zgrade i detaljno je obrazložio značaj ovakve institucije, ne samo za građane Subotice, već i za čitavu državu.

- U toku je javna nabavka za VIII/2 fazu. Ovom fazom očekujemo da se završe svi građevinsko – zanatski i instalaterski radovi u svim blokovima zgrade osim u koncertnoj dvorani, koja je zasebna celina i radiće se u narednoj fazi. Završetkom ove faze, pozorište će na raspolaganju imati glavnu pozorišnu salu, kamernu scenu, probne sale kao i sve potrebne prostore za rad glumaca, tehničke uprave i administracije. Pozorišna sala ili velika scena omogućiće konfiguraciju od 300 do 500 gledalaca.

Kada je reč o fleksibilnosti nove scene, Nikolić je kazao da ona nije zamišljena kao konvecionalno pozoriste, već da će taj prostor omogućiti različite odnose scene i gledališta.

- Gledalište i scena su veoma fleksibilni. Modifikacijom Kamerna scena je zamišljena kao klasično pozorište u krug za monologe ili za duo drame gde je središnji prostor predviđen za 3-4 glumca kao klasično grčko pozoriste. Pola amfiteatra je fiksna konstrukcija i to je jedna konfiguracija, ali postoje i pokretni segmenti koji dopunjavaju scenu do 7 /8 punog kruga. Predviđeno je za oko 120 gledalaca. Stari deo pozorišta, blok A se vraća u prvobitnu funkciju. Balska dvorana može da služi za kamerne koncerte, pa sve do prostora za promocije, književne večeri, aukcije, dobrotvorne balove i razna dešavanja i događaje iz oblasti kulture.

Nikolić je rekao da su zahvaljujući odgovornoj politici države, ali i grada Subotice, obezbeđena sva sredstva kako bi se izgradnja pozorišta što pre zavšrila.

- Zahvaljući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, subotičko Narodno pozorište je dobilo status projekta od kapitalnog značaja i od tog mometa sredstva za sve radova se obezbeđuju iz budžeta republike, pokrajine i grada. Pored toga, ogromne napore ulaže i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, kako bi Subotica ovim novim velelepnim objektom dobila sve tehnološke i prostorne mogućnosti da postane regionalni pozorišni i kulturni centar, usmeren ka sopstvenoj produkciji, organizaciji festivala i drugih manifestacija iz oblasti scenskih umetnosti. To će biti prostor koji će omogućiti intenzivnu saradnju sa susednim zemljama i kulturama. Reorganizovana institucija „Narodno pozorište – Narodno kazalište - Népszínház“ u Subotici biće inicijator novih modela rada u institucijama kulture. Načelno, planirane su tri drame. Takođe, planirano je da u objektu bude trajno smešten simfonijski orkestar. Otvaranje javne nabavke za sad planirano je 15.11.2021. godine - rekao je na kraju intervjua direktor Nikolić.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena