instagram
 
instagram

Kultura

Praznik teatra za najmlađe

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 28. novembar 2021. • 16:10 •

Praznik teatra za najmlađe Foto:Nikola Stantić

Dečja radost i ljubav prema dobrim predstavama okupili su po 28. put u Subotici, na velikoj međunarodnoj smotri teatra za decu, učesnike iz celog sveta. Međunarodni festival pozorišta za decu još jednom je pokazao zbog čega je svojim umetničkim dostignućima i doprinosom lutkarstvu stekao veliki ugled širom sveta.
Najmlađa publika, ali i stariji poklonici pozorišne igre, imali su priliku da odgledaju deset predstava iz Izraela, Nemačke, Mađarske, Češke, Hrvatske, Brazila, Slovačke, BiH (Republike Srpske) i Srbije. U pitanju su lutkarske i dramske predstave, od tradicionalnih tehnika i tema, do savremenih i aktuelnih, od klasične književnosti za decu i narodnih mitova, do svakodnevnih problema sa kojima se susrećemo.
— Sve je više predstava bez teksta, sa fokusom na svetlosno-zvučne efekte, scenski pokret, animaciju lutaka i njihov univerzalni jezik gesta i pokreta.  Povratak onom što je primarno lutkarskoj predstavi, a to je pokret, odnosno animacija lutaka, jer sam tekst pripada, pre svega, tzv. literarnom ili dramskom pozorištu, dok se lutka najbolje izražava bez reči, gestovima i kretnjama, praćenim muzikom i svetlosnim efektima. To je univerzalni jezik lutke, razumljiv svuda i svima, kako odraslima, tako i deci — objašnjava Zoran Đerić, selektor Festivala.
Upravo takva je predstava „Duhovi šume” teatra „Cia Elder Kloster” iz Brazila. Ovo je lutkarska pozorišna predstava bez govora, ali sa uzbudljivom muzikom koja predstavlja bića iz brazilskog folklora koja su odgovorna za prirodnu ravnotežu, kao i njihovu neumornu borbu sa nadolazećim svetom tehnologije.
— Pošto u predstavi nema govora, deca gledaju primere odnosa prema prirodi poput ostavljanja đubreta, korišćenja mobilnog telefona, oštećivanja drveća. Kroz te primere oni vide da možemo da se brinemo o prirodi i da moramo da budemo odgovorni. Mogu da budu intuitivni i da identifikuju ova dela sa onim što već rade njihovi roditelji, bake i deke — istakao je autor predstave Elder Kloster. — Deca najbolje reaguju na figure koje su iz našeg folklora. Vidimo i reakcije odraslih, pa mi je tako jedan otac rekao da je ovo upravo predstava za odrasle, jer smo svesni da radimo nešto loše sa planetom.
Iako je u Srbiji poslednjih godina produkcija predstava za decu i mlade, a naročito lutkarskih predstava, vrlo oskudna, neka pozorišta uspevaju da održe i kvalitet i kvantitet. Boje našeg glumišta branile su predstava „Bambi”  Pozorišta za decu iz Kragujevca i „Teatru s ljubavlju” subotičkog  Dečjeg pozorišta.
Dobitnici nagrade za životno delo „Mali princ“ koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu su reditelj i glumac Jovan Caran, i kreatorka lutaka, kostima i scenografije Ljudmila Konstantinova Hense iz Kazahstana. Povelju za život posvećen stvaralaštvu za decu, posthumno dodeljenu reditelju Dragoslavu Todoroviću, gradonačelnik Bakić je uručio Eriki Janović, saradnici Dragoslava Todorovića.
    — Za mene je bilo zastrašujuće saznanje da sam u društvu tako velikih ljudi kao što su Henrik Jurkovski, Boris Goldovski, Srboljub Lule Stanković i mnogi drugi. Još strašnije je što će moj rad da se poredi sa njihovim. Ali, imam i ja čime da se pohvalim, a to je moja posvećenost ovom poslu i moja stalna potreba da one pomalo uobražene muze podstičem da svoje blagoslove ponekad upute i našem dečjem teatru i umetnosti za decu — poručio je Caran.
Na priznanju se zahvalila i Ljudmila Konstantinova Hense .
— Zahvaljujem se organizatorima Festivala  na ovoj divnoj nagradi. Želim da se na ovoj manifestaciji pojavi što više pozorišta iz raznih zemalja, koja će obradovati publiku, a naročito decu — rekla je dobitnica.
Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade u Subotici je najveći teatrološki skup u ovom delu Evrope i okupio je teoretičare i pozorišne istraživače iz 16 zemalja i sa tri kontinenta. Ukupno 30 učesnika ovog važnog skupa za pozorišnu umetnost bili su većim delom gosti u Subotici, a manji deo učesnika je svoj rad predstavio elektronski.
Tokom trajanja Festivala održana je izložba studentskih plakata, na kojoj su predstavljeni radovi studenata treće godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, sa odseka Primenjena grafika i predmeta Ilustracija, u klasi profesora Rastka Ćirića. Izložba posvećena ovogodišnjim dobitnicima Nagrade „Mali princ”, bila je posvećena stvaralaštvu Jovana Carana i Ljudmile Konstantinove Hense. Tokom Festivala održana je i izložba Pozorišta za decu Kragujevac.
Radionica „Razne maske za pozorišne daske” koju su vodili studenti Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda sa svojim profesorom, za učenike Politehničke škole Subotica, imala je za cilj da prazne i neutralne maske pretvori u u maštovite  karaktere iz stvarnih ili zamišljenih pozorišnih predstava. Kreativna radionica „Vesela družina” sa Sofijom Simić, za osnovce, u fokusu je imala lutku kao rekvizit i sredstvo iskazivanja u pozorištu. Lutkarska radionica Branke Rudman bila je namenjena pedagozima, sa naglaskom na komunikaciji kao ključnom aspektu u radu s decom.
Na Festivalu su promovisane knjige „Lutkarski simulakrumi” dr Zorana Đerića, 14. broj časopisa za lutkarsku umetnost NITI, publikacija „70 godina mladih: Pozorište mladih Sarajevo” Dubravke Zrnčić-Kulenović, i Zbornik radova „Pozorište za decu – umetnički fenomen” .

Tekst je objavljen u okviru projekta Subotička svakodnevica, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena