instagram
 
instagram

Kultura

Ћирилицом: Припреме за Фестивал европског филма на Палићу у пуном јеку

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 1. jul 2022. • 11:47 •

Ћирилицом: Припреме за Фестивал европског филма на Палићу у пуном јеку

Чаробна Летња позорница на Палићу и овог јула ће бити, бар накратко,  дом седме уметности Старог континента. И то захваљујући Фестивалу европског филма Палић, 29. по реду, који ће  трајати од 16. до 22.јула, и донети 130 филмова и угостити око 200 уметника и филмских радника из целе Европе.

            Прошлогодишњи фестивал је био један од најбољих, што организаторима представља својеврсни задатак и изазов да у том ритму наставе и ове године.

            — Прошла година је показала колико је људима недостајала таква врста догађаја и прослављање културе на различите начине. Ми себи увек подстављамо највише циљеве и прилично сам оптимистичан да ће и ово издање фестивала бити, такође, једно од  најбољих – каже Илија Татић, директор Отвореног универзитета, продуцента ФЕФ. – Припремамо квалитетан програм,  имаћемо много садржаја усмерених ка публици, угостићемо много великих имена.  Имаћемо једно сјајно издање и права је прилика да они који никада нису били на Фестивалу и осетили ту сјајну атмосферу и енергију дођу и виде како манифестација оваквог реномеа заправо изгледа.

            Љубитеље кинематографије очекује више од 130 филма у 15 селекција и програма, што је стандард који се поштује годинама уназад.

            — Главни такмичарски програм ће бити оријентисан ка филмовима за публику, на  које су гледаоци добро реаговали на највећим фестивалима. То су углавног филмови из такмичарског програма фестивала у Кану и Берлину, као и неколико занимљивих остварења која нам долазе из земаља које нису често у фокусу, али су се издвојили својим квалитетом и специфичним изразом. Укратко, филмови ће бити забавнији него икад – напомиње наш саговорник. – С обзиром на то да се ради о фимовима значајних редитеља, трудићемо се да већину њих доведемо и представимо палићкој  публици и филмским професионалцима који ће бити на Фестивалу. У свим програмима акценат је на женским ауторима, жеља нам је да представимо што више њих, како оне које су познате и препознате, тако и оне које тек долазе. Родна равноправност у филмској индустрији није пуно заступљена и желимо да и у томе дамо свој допринос.

            Готово сви фимови који ће бити приказани у такмичарским и пратећим програмима биће српске премијере, а пуно њих и регионалне.

            — Филмове из Главног такмичарског програма одабрао је селектор Николај Никитин, који се враћа на Фестивал, и они ће бити регионалне премијере. Приказујемо најсвежије наслове и релативно брзо после Кана, те нашој публици можемо да представимо оно што је заиста најбоље. Што се домаћих остварења тиче имаћемо „Бановић Страхињу” ван конкуренције, који је приказан на Фесту. Ове године генерално немамо много филмова који долазе из нашег региона, видећемо да ли ће се појавити нешто тог калибра да би било представљено на ФЕФ – прецизира Татић. – Селекцију „Паралеле и судари” одабрала је Јулија Синкевич из Украјине и била је један од челних људи фестивала у Одеси, највећег украјинског фестивала. Игор Тохољ  је и даље селектор документарних програма, а програмски дирекора, Миша Могоровић ће се позабавити програмом „Млади дух Европе”. Имамо врло јак, међународни селекторски тим, што су препознали и наши партнери и људи из целе Европе.

            Који ће филмови бити овенчани „Златним торњем”  и другим наградама, одлучиће жири који ће предводити Катријел Шори, највеће име израелске филмске продукције. Са њим ће бити филмски продуцент Лор Нати, наша глумица Катарина Радивојевић и Мајкл МекМехон, продуцент из Велике Британије.

            У фокусу једне од најпрестижнијих филмских смотри ове године ће бити украјински филм.

            — Са Украјином смо већ неколико година у контакту да се представе њихови филмови. Ситуација је сада комплексна што се тиче њихове земље, али је представљање одређених филмова већ договорено — наставља Татић.

            Поред филмских програма, посетиоце очекују и пратећи садржаји, којих ће ове године бити више него икад.

            — Трудили смо се да у последњих неколико година развијемо мрежу фестивала и склопимо бројна партнерства, те интензивно сарађујемо са десетинама фестивала и организација из целе Европе. Кроз нашу мрежу, која окупља фестивале европског филма  из седам земаља, радићемо неколико занимљивих ствари. Представићемо „Зелену повељу”, концепт којим фестивале подстичемо да размишљају о одрживом развоју, имаћемо радионицу која се односи на развој друштвених мрежа и њихово коришћење у промотивне сврхе Фестивала, представићемо и доделити награду „New vision“ , а ту ће бити и неколико активности у склопу прекограничног пројекта, као што је радионица снимања филмова мобилним телефоном, са Привредном комором Војводине организоваћемо округли сто на тему аудио-визуелног стваралаштва у Војводини, изложбе, дечје радионице... – најављује Татић.

            Традиционални предфестивалски програм почиње 2. јула у центру града и трајаће до 16. Јула, када се сцена сели на Палић и У биоскопе „Еуросинема” и „Лифка”.

Tекст је објављен у овиру пројекта „Ћирилицом”, који је суфинансиран из буџета Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

                                                                      

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin