Kultura

Aja Jung i autobiografija Karle Frači na sceni Jadran

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 16. novembar 2022. • 13:42 •

Aja Jung i autobiografija Karle Frači na sceni Jadran

U subotičkom Narodnom pozorištu sinoć je sve bilo u znaku baletske umetnosti. Zahvaljujući saradnji Beogradskog festivala igre i njegove umetničke direktorke Aje Jung i ove ustanove kulture, na sceni Jadran  je predstavljena autobiografija čuvene italijanske primabalerine Karle Frači. Knjiga „Korak po korak“ je doživela deset izdanja, a prvi jezik na koji je prevedena sa italijanskog jeste upravo srpski.

 Autobiografiju slavne Karle Frači u Italiji je priredila kuća Mondadari, dok je za srpsko tržište ovo izdanje realizovao Beogradski festival igre.

U ime grada Subotice, goste iz Beograda pozdravila je Milanka Kostić, članica Gradskog veća zadužena za kulturu, poželevši im dobrodošlicu.

Aja Jung, nadahnuto je govorila o svojoj fascinaciji Italijom koja broji preko 7000 baletskih škola i o svom prvom susretu sa Karlom Frači, čije je fotografije isecala iz časopisa i uramljivala još kao devojčica. Govorila je kafeu koji je otvorila u Ulici Strahinjića Bana a koji se zove  „Frači“ i postoji  i danas  u Beogradu. „Jednog dana 2015. godine, Karla Frači dolazi u Beograd kako bi otvorila Beogradski festival igre i ostaje nedelju dana. Detaljno smo o svemu razgovarale i mislim da je ona krivac što sam otvorila baletsku školu, što sam istrajala u nastojanju da u Beograd dovedem Parisku operu, Balet Milanske skale, jer se za sve  i ona sa mnom borila. Jako je volela mlade i beskompromisno ih je podržavala i borila se za mladost, za decu koja uče balet.“- rekla je Aja Jung u svom obraćanju subotičkoj publici. Netremice su je slušale i mlade balerine Baletske škole Raičević, upijajući svaku reč o primabalerini koja je nastupala rame uz rame sa čuvenim svetskim igračima: Erikom Brunom, Rudolfom Nurejevim, Mihailom Barišnjikovim, Marijom Pistonijem, Paolom Bortolucijem... Delila je scenu i sa Margo Fontejn, Dželsi Kirkland, Alisijom Markovom.

Promociju autobiografije Karle Frači u Srbiji, prati film “Karla” koji je nastao u produkciji RAI Fiction i u Italiji je prikazan prvo u milanskoj Skali. Ovo ostvarenje, u kome Fračijevu igra popularna italijanska glumica Alesandra Mastronardi, sinoć je oduševio i subotičku publiku. Događaj su uveličale i mlade balerine Baletske škole Nacionalne fondacije za igru pod vođstvom profesorke Marije Janković.

Direktor Narodnog pozorišta Miloš Nikolić, u razgovoru sa gošćama, izrazio je svoje oduševljenje programom koji su nam priredile: „ Izuzetno mi je drago što smo započeli ovu saradnju i ako je suditi po početku kakav smo imali večeras, biće to zaista nešto što će se nastaviti i na šta ćemo biti ponosni. Pošto ćemo uskoro ući u novu zgradu, imaćemo i uslove da u njoj ugostimo i balet i operu i da subotičkoj publici pružimo sve što ima publika evropskih kulturnih centara. “

 

 

Preporučujemo još …


Slušanost radija u Subotici
Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Jutrenje

RTV Subotica

Jutrenje

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin