instagram
 
instagram

Kultura

Nušićev „Narodni poslanik” premijerno u Subotici

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 30. januar 2024. • 12:09 •

Nušićev „Narodni poslanik” premijerno u Subotici

U godini kada se obeležava jubilej, 160 godina od rođenja pisca Branislava Nušića, Narodno pozorište Subotica na Sceni Jadran, 5. februara, premijerno će izvesti komediju Narodni poslanik. Delo čuvenog komediografa režira Snežana Trišić, a njegovu premijeru već je videla publika u Puli, pošto je predstava rezultat saradnje Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta u Puli i subotičkog Narodnog pozorišta. Ovo je prvi put posle dužeg vremena da naš teatar sarađuje sa pozorištem iz Republike Hrvatske, a da to nije učešće na festivalu ili razmena gostovanja, već zajednička predstava.

Upravnik Narodnog pozorišta Miloš Nikolić istakao je važnost ovakvih projekata rekavši da povezivanja nisu samo izuzetna prilika za razmenu umetničkih iskustava, već i most koji spaja različite kulturne identitete. „Kroz zajednički rad, učimo jedni od drugih, istražujemo nove perspektive i kreiramo predstave koje imaju širi kulturni uticaj. Regionalna saradnja je način da se pozorište pozicionira kao globalno relevantna umetnost, čime se jača njegova uloga u oblikovanju društva. Kroz koprodukcije, donosimo različite stilove, estetike i teme na naše pozorišne daske, pružajući publici jedinstvene umetničke doživljaje. Ova razmena stvara ne samo kulturni dijalog, već i prijateljstva i veze koja traju. U suštini, saradnja sa pozorištima iz regiona je ključna za stvaranje otvorenog, globalnog pozorišnog prostora u kojem se umetnici i publika osećaju povezano“- naglasio je Nikolić.

Narodni poslanik, Branislava Nušića, jedna je od njegovih najpopularnijih komedija, čiju je prvu verziju napisao još sa devetnaest godina. Praizvedbu je  imala 1896. godine, a prvi put je štampana tek 1924. godine. Prema rečima rediteljke, Nušićevog Poslanika je odabrala, jer nismo daleko odmakli od problema koje je pisac obradio još krajem 19. veka. Ovu rediteljku upamtili smo po još jednom Nušićevom delu koje je 2014. postavila na Scenu Jadran, a to je bio Mister Dolar. Snežana Trišić danas je profesorka na katedri za režiju na Fakutetu dramskih umetnosti u Beogradu, a u periodu od 2012. do 2015. bila  je deo tima Narodnog pozorišta u Subotici, gde je, kako sama kaže, stasavala kao rediteljka. Ansambl sa kojim je radila joj je dobro poznat pa je rad na ovoj predstavi  bio intenzivan i nadahnut, profesionalno i emotivno uzbudljiv i značajan. „Kao kada se posle dugog putovanja vratite kući i znate da je tu utočište, da ste na sigurnom i da sa njima možete sve”, opisala je Snežana Trišić svoje iskustvo.

U predstavi igraju Milan Vejnović, Minja Peković, Ljubiša Ristović, Srđan Sekulić, Vladimir Grbić, Igor Greksa i gosti Vini Jurčić, Irena Tereza Prpić i Luka Mihovilović, glumac Gradskog kazališta u Puli, ali dobro poznat i ovdašnjoj publici, jer je od 2011. do 2016 . godine bio član ansambla Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta.

Narodni poslanik letos je izveden u Puli gde je naišao na ovacije publike, a 5. februara premijerno će biti odigran i pred subotičkom publikom  od 19.30 na Sceni Jadran.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena