instagram
 
instagram

Kultura

„Noć muzeja” u subotu 18.maja

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 17. maj 2024. • 12:46 •

„Noć muzeja”  u subotu 18.maja

Manifestacija „Noć muzeja”, 19. po redu, održaće se predstojeći vikend, odnosno 18.maja. Ovogodišnja manifestacija održaće se na 28 lokacija, od kojih su neke i po prvi put u programu.

U manifestaciju su uključene dobro poznate lokacije Savremena Galerija, Gradski muzej, Otvoreni univerzitet, ali i drugi poput Ekonomskog fakulteta, Udruženja „Zvuci srca”, Italijanski kulturni centar, Fondacija „Danilo Kiš” i druge. Programi se održavaju od 18 časova do ponoći i ulaz je besplatan za sve posetioce. Organizator manifestacije je Gradski muzej.

-Kod nas u Muzeju smo se isto pripremili, a osim stalnih postavki biće i jedna nova koja je juče otvorena, reč je o umetničkoj koloniji. I stara postavka „Istoricizam u Subotici” koju smo uklopili u jednu priču, priču o ukidanju tramvaj pre 50 godina- ističe ispred Gradskog muzeja Subotica, Olga Ninkov.

Ove godine u program je uključen i sport kao oblast, tačnije znamo da je Subotica ove godine proglašen za međunarodni grad sporta, ističu organizatori.

-Dali smo saglasnost da Planinarski klub Spartak postavi veštačku stenu ispred muzeja, te će svi zainteresovani moći od 18 do 21 čas da probaju stenu. U međuvremenu vršiće se edukacija renesansnih i srednjovekovnih plesova u našem dvorištu.

Sama manifesatcija realizuje se u svetu od 1997.godine, a od 2005. i kod nas u Srbiji, dok je to u Subotici od 2008. podsetila je pomoćnica gradonačelnika za oblast obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, Hajnalka Matin.

- U manifestaciju "Noć muzeja" se uključuje sve veći broj ustanova, gde pored galerijskih ustanova, svoje sadržaje nude i edukativne ustanove, pre svega srednje škole i kulturni centri. Ove godine u Subotici se „Noć muzeja” održava na 28 lokacija, a svrstana je među najveće kulturne događaje našeg grada.

U Fondaciji "Danilo Kiš" od 18 časova, biće predstavljeni radovi nastali u okviru kreativne radionice slikanja koju je organizovala Fondacija od marta do maja meseca. Takođe, biće predstavljeni i portreti Danila Kiša.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena