instagram
 
instagram

Politika

DSHV pozdravlja susret Vučića i Plenkovića u Davosu

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 20. januar 2023. • 11:10 •

DSHV pozdravlja susret Vučića i Plenkovića u Davosu

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je, kako se navodi u saopštenju ove stranke, s radošću primio informaciju da su se tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u okviru bilateralnog susreta sastali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, budući da je reč o prvom susretu „na vrhu“ nakon više od četiri godine, a DSHV takođe raduje i činjenica da su i Vučić i Plenković sastanak ocenili kao pozitivan tj. korektan, što je, smatraju,  snažna garancija da će se međudržavni odnosi, koji su nekoliko godina unazad bili u „ćorsokaku“, ponovno vratiti u prostor institucionalnih okvira komunikacije i isto takve saradnje.

„DSHV su, kao političku organizaciju hrvatske zajednice u Republici Srbiji, posebno ohrabrili sadržaji poruka koje smo imali priliku da čujemo od državnih prvaka dve susedne države – o važnosti bilateralnih odnosa, politike dijaloga, potrebe za smirivanjem tenzija te svest o potrebi dodatnih napora u rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, uz veru da će se u vezi sa tim ostvariti napredak. Smatramo kako je zbog navedenog reč o državničkim potezima dvojice lidera.

Naravno, u DSHV-u smo svesni da smo i mi, zajedno sa svojim političkim partnerima iz  Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske, dali veliki doprinos u „otopljavanju“ odnosa između dve države, kom svedočimo. S ponosom ćemo ponovno istaći da su predsednici dve manjinske stranke Milorad Pupovac i Tomislav Žigmanov bili ključni posrednici da se dogodi susret između dvojice ministara inostranih poslova – Ivice Dačića i Gordana Grlića Radmana u Zagrebu 6. januara ove godine.

DSHV će, veran svom političkom programu, i dalje nastaviti da daje doprinos za sve pozitivne procese u odnosima između, ne samo dve države, nego i dva naroda. Verujemo da će Subotica kao grad susreta Hrvata i Srba ostati i dalje važno mesto u ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima, što će vrlo verojatno biti potvrđeno već u subotu, 28. januara, kada bunjevački Hrvati organizuju Veliko prelo – jedan od najvažnijih događaja koji se odnosi na tradicionalnu kulturu”, piše u saopštenju DSHV-a.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena