instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Organskom proizvodnjom do smanjenja globalnog zagrevanja

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 7. jun 2022. • 14:25 •

Organskom proizvodnjom do smanjenja globalnog zagrevanja

Koliko je konvencionalna poljoprivredna proizvodnja održiva i kako primenom metoda organske proizvodnje možemo sačuvati jedan od najvažnijih resursa, a to je zemljište,ali i druge resurse, i kako ona može da smanji emisiju štetnih gasova, efekta staklene bašte i globalnog zagrevanja bile su teme radionice o klimatskoj neutralnosti poljoprivrede na farmi Mamužić u Ljutovu.

Poljoprivredno gazdinstvo Mamužić organskom proizvodnjom bavi se od 2003.godine, a sertifikat su dobili 2006.godine. Trenutno im je u organskom statusu šest hektara, a uzgajaju lan, speltu, ovas i soju. Upravo je farma iz Ljutova prepoznata kao dobar primer, i dobila je status ugljenične farme gde će se raditi obuke za druge proizvođače i savetodavce.

Problem globalnog zagrevanja i klimatskih promena može se posmatrati i iz ugla ratarske proizvodnje, a poljoprivrednici mogu da primene određene metode organske proizvodnje kako bi smanjili te posledice, jer je upravo organska proizvodnja prepoznata kao ona koja može da zaštiti životnu sredinu i direktno ili indirektno smanji globalno zagrevanje, tako što će redukovati emisiju štetnih gasova, poručuju sa Instituta „Dr Josif Pančić“.

Organska proizvodnja je još uvek zastupljena na veoma malim površinama i u Srbiji zauzima svega 0,5 odsto, ali se njene metode sve više koriste i u konvencionalnoj, te je pretpostavka  da će za deceniju ili dve celokupna poljoprivredna proizvodnja biti organska, jer je današnja proizvodnja neodrživa, smatraju iz Instituta za zemljište. Pogrešna poljoprivredna praksa poslednjih nekoliko decenija dovela je do erozije zemljišta i sve većeg odavanja ugljenika i drugih štetnih gasova u atmosferu.   

Radionica je deo projekta „Razvoj inovativnih metoda organske ratarske proizvodnje u cilju veće klimatske neutralnosti poljoprivrede“, a organizuju je Institut za zemljište u saradnji sa Nacionalnim udruženjem za razvoj organske proizvodnje „Serbia organika“ i Institutom za ekonomiku poljoprivrede. Projekat finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena