instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Voćarima se savetuje oprez

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 23. februar 2023. • 09:19 •

Voćarima se savetuje oprez

Proizvođači treba da odrade  zaštitu ranih bresaka i nektarina,  zaštitu uljane repice od repičinih pipa, kao i zaštitu kruške od obične kruškine buve, podsećaju stručnjaci iz Poljoprivredne stručne službe u Subotici.

Kod ranostasnog sortimenta bresaka i nektarina registruje se bubrenje pupoljaka, kod ranijih sorti i  na određenim lokalitetima došlo je i do pojave „zelene tačke”. Kako je ovo osetljiv period, jer u fazi bubrenja i otvaranja pupoljaka i u vlažnim uslovima može doći do infekcije gljivom koja prouzrokuje kovrdžavost lista breskve – taphrina deformans, neophodno je da se odradi zaštitni tretman. Preporuka je da se zasadi redovno obilaze te da se ukoliko je primećena neka promena, primeni adekvatna zaštita, objašnjavaju stručnjaci.

Usevi uljane repice nalaze se u fazi devet  i više listova razvijeno, a vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo odraslih jedinki male repičine pipe  na  20 odsto biljaka, kao i položenih jaja na  pet odsto biljaka. U toku je početak polaganja jaja ove štetočine, i trenutno je kritični period za zaštitu uljane repice, pa je neophodno da proizvođači obilaze useve, rade preglede, te ukoliko registruju štetočinu primene neki od registrovanih insekticida.  Preporučuje se delovanje  u najtoplijem delu dana, kada je aktivnost repičinih pipa najveća.  

Takođe,  neophodno je odraditi i zaštitu kruške od obične kruškine buve. Zasadi se nalaze u fazi mirovanja, a vizuelnim pregledom registrovano je prisustvo imaga i jaja obične kruškine buve. Vremenske prilike koje se prognoziraju pogoduju povećanoj aktivnosti ove štetočine, te je preporuka da se primeni kombinacija adevatnih preparata i to u najtoplijem delu dana.

Preporučujemo još …


Slušanost radija u Subotici u 2022. godini
Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin