instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Počela N-min analiza – u zemlji ima više azota, manje su potrebe za prihranom

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 12. januar 2024. • 13:47 •

Počela N-min analiza – u zemlji ima više azota, manje su potrebe za prihranom

U Poljoprivrednoj stručnoj službi  je počela analiza količine azota u zemljištu, a prvi uzorci pokazuju da bi pšenicu trebalo prihraniti sa 35 kilograma nitratnog azota u proseku. Analiza će se raditi tokom januara i februara, pa iako je cena mineralnih đubriva ove godine mnogo niža, stručnjaci savetuju proizvođače da ipak urade uzorkovanje, jer višak azota takođe može da prouzrokuje probleme.

Utvrđivanje potrebne prihrane za ozime useve takozvanom n-min analizom poljoprivrednim proizvođačima dostupno je od juče, kada je analizirano prvih 30 uzoraka. Ako je suditi po njima, sadržaj azota u zemlji sličan je rezultatima iz 2021. i 2022.godine, odnosno usevima je potrebno mnogo manje nitratnog azota za prihranu.

„Ima na parcelama pod pšenicom nešto preko 150 kilograma nitratnog azota, a poređenja radi, prošle godine je bilo svega 94 kilograma nitratnog azota na parcelama zasejanim pšenicom, što znači da će biti potrebno primeniti mnogo manje azota ove godine za prihranu ozimih useva. Ono što se može reći je da su opet vidljive velike oscijalcije, da imamo pšenicu od 0 do 90 kilograma, a prosečno je potrebno primeniti oko 35 kilograma azota za prihranu“ – kaže direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica, Damir Varga.

Varga napominje da se na parcelama sa većim sadržajem humusa, koje se uglavnom nalaze u blizini farmi, može očekivati i visok sadržaj azota, te treba biti obazriv sa prihranom. Iako su neki proizvođači već počeli prihranjivanje,  stručnjaci podsećaju da ne treba žuriti, pogotovo ako se radi napamet, te ističu da se pravi porast vegetacije može očekivati od sredine marta, a da će najveće potrebe biti u aprilu i maju.

Dinamika azota u zemljištu se iz godine u godinu menja, a kako je za dobre prinose potrebna izbalansirana i uravnotežena ishrana azotom, n-min analize su veoma značajne.

„Prethodnih godina azotna đubriva su bila ekstremno skupa i ljudi su se tad masovno okretali ovim analizama da vide koliko je potrebno, ove godine đubrivo je duplo jeftinije, manje ga treba upotrebiti, ali ova analiza ima smisla i da vam ga neko pokloni, jer nema potrebe bacati ga gde ga ima dovoljno u zemlji, višak azota stvara velike probleme“ – zaključuje Varga.

Očekuje se da će najveći deo uzoraka biti analiziran do kraja januara, ali će se raditi i tokom februara i početkom marta. Svake godine se ispita od 600 do 700 uzoraka, čime se obuhvati oko 12 odsto površina zasejanim ozimim strninama i skoro trećina površina pod uljanom repicom. Cena analize jednog uzorka je 1.800 dinara plus PDV.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena