ozimi-usevi-u-dobrom-stanju
instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Ozimi usevi u dobrom stanju

RTV Subotica • Marijana Tolimir • 15. januar 2024. • 10:14 •

Ozimi usevi u dobrom stanju

Iako velike temperaturne oscilacije ne prijaju ozimim usevima u subotičkom ataru, ne postoji pretnja od propadanja samih biljaka, navode stručnjaci i ističu da su zadovoljni stanjem. Ipak, preporučuju dodatnu zaštitu od glodara, čije se prisustvo i dalje primećuje na njivama.

Jutarnje temperature u minusu ne mogu naškode usevima, zbog nema zabrinutosti da će doći do izmrzavanja. Duži toplotni talasi, koji se ponovo predviđaju sledeće nedelje, ne prijaju zasadima, ali nisu pretnja za propadanje celih biljaka, objašnjava Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Subotici.

„Generalno možemo biti zadovoljni stanje, jer se setva produžila, veći deo je obavljen od 10. Do 25. Oktobra, bilo je nešto setve i početkom novembra i ti usevi su u fazi dva lista, pšenice koje su zasejane do 20. oktobra, ušle su u fazu bokorenja. Jutarnje temperature, ti prizemni mrazevi od minus sedam, osam, ne mogu apsolutno da naškode, tako da nema nikakve zabrinutosti,“  precizira Varga.

I dok vremenski uslovi nisu pretnja, na parcelama se i dalje primećuju aktivne rupe od miševa, tako da naš sagovornik savetuje poljoprivrednike da ovo vreme iskoriste za dodatnu zaštitu od glodara.

„Znači da se malo prođe, da se još izvršđi suzbijanje glodara. Jesenas smo imali situaciju koju nismo imali sigurno poslednji dvadeset godina, a to je da je uljana repica pretrpela jak napad miševa. I tu je vršeno suzbijanje, ali ima još prostora i potrebe da se obiđu usevi,“ apeluje Varga.

Kada su u pitanju površine pod ozimim usevima, one su na nivou višegodišnjih proseka – pod pšenicom je nešto više od 20.000 hektara, pod ulajnom repicom manje nego lane, oko 5000 hektara, dok je ječam u okvirima i posejan je na oko 4000 hektara.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin