instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Pasivni status, dug PIO fondu i povoljni krediti – poljoprivrednici traže odgovor nadležnih

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 6. februar 2024. • 13:28 •

Pasivni status, dug PIO fondu i povoljni krediti – poljoprivrednici traže odgovor nadležnih

Predstavnici 15 udruženja poljoprivrednika iz cele Srbije sastali su se u Subotici kako bi analizirali postignuto u prethodnom periodu, te uskladili prioritetne zahteve i dalje korake u postupanju. Rešavanje problema dugovanja PIO fondu, regulisanje pasivnog statusa, te krediti sa kamatom od jedan odsto, ključni su problemi svih poljoprivrednika, kažu iz subotičkog Udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Drugi javni skup poljoprivrednih udruženja imao je jedan cilj – razgovor o gorućim problemima u poljoprivredi. Upis parcela i e-agrar, neke su od nejasnoća, jer kako kažu nije izašao pravilnik, pa je mnogo nedoumica u vezi sa prelaskom gazdinstava u pasivni status. Traže da ih nadležno ministarstvo obavesti o eventualnim nedostacima i ostavi rok za ispravak, jer će u protivnom, kažu, između 50 i 60 odsto gazdinstava biti u pasivnom statusu.

„Jedan od velikih problema će biti ako gazdinstvo ode u pasivni status na pet godina, njemu se blokiraju svi računi i to gazdinstvo ne može da funkcioniše. Problem će da bude šta će taj poljoprivrednik koji ima kredit ili druge obaveze, kako će on da funkcioniše. Nemamo pravilnik i ne znamo kako će to sve da ide, čekamo da pravilnik izađe što pre“ – kaže Miroslav Matković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotica.

Drugi problem odnosi se na dugovanja koja poljoprivrednici imaju prema Fondu PIO, jer im je, kako Matković navodi, obećano otpisivanje kamate, a to se još uvek nije dogodilo. Procene su da je dužnika oko 160.000. Matković dodaje i da su u Kisaču prošle godine obećani krediti sa jedan odsto kamate.

„Moram da kažem da ti krediti nisu nikakav hir, već potreba, treba da se započne proizvodna godina, proizvođači su počeli da bacaju veštačko đubrivo, a za dva meseca će početi i prolećna setva.“

Matković podseća da je počela i prijava za subvencije, koja traje do kraja meseca i još uvek je nepoznato da li će rok biti produžen. Nakon što je ustanovljeno i šta je ono što najviše muči proizvođače, plan je da se problemi izlože u resornom ministarstvu.

„Prvo ćemo poslati dopis, nadamo se da ćemo uspeti da postignemo konstruktivan dogovor i da ne moramo stalno da se natežemo. Ministarstvo sada već zna sa kim pregovara i nadamo se da će se problemi rešiti.“

Udruženje poljoprivrednik proizviđača Subotica trenutno broji oko 80 članova.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena