instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Viktor pravi liker od ruže i devet vrsta voća

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 4. jul 2024. • 14:32 •

Viktor pravi liker od ruže i devet vrsta voća

Da li ste čuli za liker od ruže? Među retkima koji ga proizvode je Subotičanin Viktor Hajnal, koji je u proizvodnju alkoholnih pića ušao pre nekoliko godina i to iz hobija. I njegov liker od latica ruža nastao je sasvim slučajno, a pored toga, može se pohvaliti da liker pravi od još devet vrsta voća.

Kupovinom kuće sa velikom okućnicom i voćnjakom, Viktor je počeo da peče rakiju , a kako kaže, kao i većina od svoje rakije pravio je i višnjevaču. Onda je pre četiri godine tokom kovid epidemije imao više slobodnog vremena i u dokolici počeo da eksperimentiše. Nastali su tako brojni drugi ukusi, pa i liker od ruže.

„Drug je imao puno ruža, hteli smo sok od ruže, a ispao je liker. Umesto vode, rakija i od toga liker. U suštini receptura je skoro ista kao i za sok, najbitnije je da su ruže mirišljave, koristim sortu Don Žuan, ona ima tu lepu boju, jer je bitno i kako izgleda“ – priča Viktor.

Pored ruže tu su i likeri od višnje, maline, jagode, ribizle, oraha, zove sa mentom, narandže, kajsije i limuna. U osnovi je njegova rakija od jabuke, a većinu voća takođe sam proizvodi ili nabavlja od prijatelja.

„Na primer ribizla od tetke, ruža od drugarice, znači ne može na jednom dvorištu sve da bude. Isto kao rakija, od lepog voća lepa rakija, tako isto od lepog nečeg možete lep liker da napravite, a od nečeg bezveznog nikada nećete napraviti nešto lepo.“

Ne može, kaže, liker ni od svega da se pravi, pokušavao je sa kupinom i kokosom, ali nije bio zadovoljan krajnjim rezultatom. Važno je, dodaje, da osim boje ima i lep miris i da bude blag, pa iako sam nije veliki ljubitelj, uvek se nađe neko od prijatelja voljan da proba i presudi da li je dobar.

„Onda mi oni daju savet da li treba još malo vode, da se namesti nivo alkohola. Bitno je da ta aroma što izvlačimo od voća i od latica da se to oseti i da na kraju bude lep osećaj.“

1720096352462_g901i7zd4_Veliki radenovac - likeri - 01jul.jpg

Viktor je svoje proizvode poslednjih nekoliko godina izlagao na Festivalu mlade rakije u Ljutovu, gde ove jeseni planira da se predstavi sa dva nova ukusa – kafom i lavandom. Iako mu je pravljenje likera hobi, kaže voleo bi i da nađe mesto gde će tokom cele godine moći da izlaže svoje proizvode.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena