instagram
 
instagram

Privreda

Fiskalne kase stižu i na pijace, prodavci negoduju

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 21. oktobar 2021. • 13:13 •

Fiskalne kase stižu i na pijace, prodavci negoduju

U skladu sa novim Zakonom o fiskalizaciji, koji stupa na snagu 1. januara 2022. godine, prodavci na pijacama moraće da imaju fiskalne kase. Prelazni rok je od 1. novembra do 30. aprila, što znači da će počev od 1. maja 2022. godine svi morati da izdaju fiskalne račune. U „Pijacama Srbije“ još uvek nisu sigurni kako će sve izgledati u praksi, kao i kako će se odraziti na poslovanje pijaca, ali veruju da imaju dovoljno vremena da pomognu zakupcima da se prilagode.

Za kilogram banane ili narandže na pijaci moraćete da dobijete i fiskalni račun, baš kao da ste pazarili u marketu. Novu meru države zakupci na subotičkoj Mlečnoj pijaci dočekuju s negodovanjem – penzionerka Stana Vuković, koja već šest godina prodaje voće i povrće, kaže da će od tezge sigurno odustati jer sa fiskalnom kasom nema nikavu računicu. Kupaca je, dodaje, sve manje, a troškovi su sve veći i sa fiskalizacijom samo može da ode u minus. Zato će otići kući.

I dok na pomen fiskalne kase većina odmahuje glavom i ne želi pred kameru, Vesna Ivanović  je već spremna za novi zakon, jer je kasu uvela ove godine. Iako su joj zbog toga porasli troškovi poslovanja, kako kaže, biće joj lakše da se prilagodi.

Fiskalnu kasu najkasnije do 1. maja moraće da imaju svi prodavci mešovite robe, dok su izuzeta registrovana poljoprivredna gazdinstva koja prodaju sopstvene proizvode, kao i hranu od tih proizvoda, objašnjava Savo Duvnjak, izvršni direktor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“. Kako ističe, još uvek ima brojnih nedoumica, naročito oko izbora fiskalne kase.

Koliko će fiskalizacija uticati na pijace u Srbiji i kako će biti prihvaćena, naš sagovornik kaže da je još rano govoriti o tome, ali da će bez sumnje doneti mnogo promena.

Prodavci će moći da računaju i na pomoć države – subvencije u visini od oko 200 evra, koliko košta i fiskalna kasa. Ipak, koliko njih neće moći da izdrži još jedan namet i koliko će ih napustiti pijačne tezge zbog ove mere, poput Stane s početka priča, ostaje tek da se vidi.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin