instagram
 
instagram

Privreda

Bivši „severaši“: Fabriku su spasili radnici

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 22. februar 2023. • 12:32 •

Bivši „severaši“: Fabriku su spasili radnici

To što je „Sever“ opstao i preživeo sve istorijske nevolje i ekonomske krize zasluga je zaposlenih koji su imali mudrosti i hrabrosti da se izbore za svoju fabriku– poručili su bivši radnici povodom stogodišnjice  preduzeća koje je bilo najveće i najpoznatije u našem gradu. Iako je čuveni proizvođač elektromotora i generatora prošao kroz teške periode, naročito privatizaciju koja je desetkovala kompaniju, ona je danas u vlasništvu kineske grupacije i najzad doživljava oporavak, smatraju nekadašnji „severaši“.

Drugi svetski rat, samoupravni socijalizam, izgradnja Jugoslavije, raspad zemlje, embargo, tanzicija u kapitalizam i na kraju privatizacija... Sve je to stalo u 100 godina dugu istoriju možda najpoznatije fabrike u Subotici. I sve je to „Sever“ preživeo. Inženjer Jovan Radaković, koji je u čuvenom gigantu radio od 1979. sve do 2008. godine, kaže da je teško sažeti čitav vek u par rečenica.

„Severovi“ elektromotori bili su nadaleko čuveni i sinonim za kvalitet – širili su dobar imidž Subotice i Jugoslavije u više od 50 zemalja,a možda najpopularniji su bili na Bliskom istoku, podseća Vanja Dragojlović, svedok najboljih i najtežih vremena u preduzeću. Iako su rat i sankcije stigli baš kada su dostigli vrhunac, fabrika je uspela da opstane jer je uvek ulagala u sopstveni razvoj, a samo zahvaljujući radnicima koji su imali snage da se odupru privatizaciji i stečaju „Sever“ i danas postoji, smatra Dragojlović.

Kako je krajem osamdesetih zapošljavao više od 6000 radnika, moglo bi se reći da je gotovo svaka porodica u Subotici imala nekog ko je radio u „Severu“. Mikloš Olajoš Nađ iz Udruženja „Solidarnost“, koje je osnovano upravo kako bi se fabrika spasila početkom dvehiljaditih, podsetio je i koliko je ovo preduzeće vodilo računa o standardu svojih radnika.

Najgore godine, po oceni naših sagovornika, usledile su upravo nakon privatizacije 2005. godine kada je fabriku kupio austrijski ATB,a preduslov za tako nešto bilo je više od hiljadu otkaza. Ipak, bivši „severaši“ u budućnost gledaju sa optimizmom, jer vele da je kineski vlasnik nada u bolje sutra, što se već i pokazalo.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena