instagram
 
instagram

Sport

Subotičani šampioni u teškoj godini

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 17. decembar 2021. • 17:49 •

Subotičani šampioni u teškoj godini

Blizu je kraj godine koja je, baš kao i protekla, obeležena borbom sa pandemijom ali tokom koje su sportisti, stidljivo i strpljivo počeli da se vraćaju trenažnim procesima i takmičenjima. U januaru sportska javnost još uvek nije znala šta da očekuje, koliko će biti utakmica, mečeva, takmičenja i pod kojim uslovima. Ispostavilo se da je moguće i preko potrebno vratiti se sportu, a vrhunac godine svakako su Olimpijske igre u Tokiju. I upravo tamo, u zemlji izlazećeg sunca, član reprezentacije Srbije u plivanju i naš Subotičanin, Andrej Barna, plasirao se među dvedeset najbržih plivača na svetu, stigao do polufinalne trke i oborio nacionalni rekord na stotinu metara. Barna je uspeo da stane rame uz rame sa najbržim plivačima na planeti i to u najbržim disciplinama, što je nakon Štefanekove i Kalinićeve medalje iz Rija, najveći uspeh Subotičana na Olimpijskim igrama u poslednja dva ciklusa. Tu je i četvrto mesto veslača Martina Mačkovića koji je u Tokiju bio najbliži olimpijskoj medalji u dosadašnjoj karijeri. Osim ovih rezultata bilo je još sjajnih ostvarenja naših sportista o kojima ćemo pisati u nastavku teksta nakon što prenesemo Barnine utiske o ovoj, za njega veoma uspešnoj godini, koju završava medaljama na Otvorenom prvenstvu Amerike.

— U ovoj godini nije bilo mnogo trka ali smo doneli odluku da na treninzima pravimo simulacije takmičenja, kako bismo naterali telo da idemo i preko sto posto mogućnosti. Tako se podiže produkcija laktata u organzmu i telo zna kako da se ponaša u ključnim momentima na velikim takmičenjima. Tako smo podizali i održavali formu. Tako ćemo verovatno i nastaviti da radimo jer moramo nekako da ostanemo blizu svojih maksimalnih mogućnosti — rekao je Barna opisujući kako je došao do velikih rezultata i u vreme pandemije.

— U većini trka u kojima sam ove godine napravio dobar rezultat ključno je bilo to što sam uspeo da održim dobar rad nogu sve do samog cilja, i uz to sam uspevao da realizujem dobru taktiku. Posebno sam popravio drugih pedeset metara u trkama na sto metara i to mi je pomoglo da napredujem ove godine. Sve u svemu, na skali od jedan do pet sezonu bih ocenio jakom četvorkom. Bilo je sjajnih trka, nažalost nisam uvek plivao najbolje u najvažnijim momentima.  Recimo, na Evropskom šampionatu sam imao četvrti rezultat takmičenja ali pre finala. U samoj finalnoj trci otplivao sam lošije i završio na devetom mestu. Ipak, popravio sam vreme,mada ne i plasman. Mislim da sam naučio kako se pliva na velikoj sceni kada je taktika u pitanju, i verujem da će mi to pomoći u sledećoj sezoni — skroman je, ali optimističan najbolji sportista Subotice.

O najboljim kolektivima mogli bismo da napišemo mnogo toga lepog ali pokušaćemo da odgonetnemo šta nosioce priznanja za 2021. stavlja u prvi plan, jer se možda baš u odgovoru na to pitanje kriju putokazi za sve ostale kolektive koji nastoje da budu uspešni u sopstvenom radu. Prvo mesto podelili su Rvači „Spartaka” i ŽFK „Spartak”. Šta reći o najtrofejijem rvačkom kolektivu ne samo u Subotici, nego u Evropi i sigurno jednom o najuspešnijih na Svetu? Šta ih čini tako uspešnima?


Novi – stari šampioni države su tu gde jesu jer funkcionišu i ponašaju se kao složna porodica. Davor Štefanek je ove sezone završio takmičarsku karijeru. Šampion iz Rija mogao je to da učini u bilo kom klubu na planeti. On je odlučio da poslednji put stane na strunjaču u zvaničnom meču kao rvač svog maičnog kluba, i naravno, odneo je poedu koja je subotičani pomogla da 23. put podignu pehar namenjen najboljima u državi. Isto važi i za iskusnog Dejana Franjkovića koji je uvek bio sppreman kada je klubu to bilo potrebno, mlade snage predvodi Sebastijan Nađ, drugi u izboru za najboljeg seniora Subotice, pokazale su ogroman potencijal pa Stojan Štefanek i Sreten Damnjanović ne moraju da brinu za budućnost.

Kolektiv koji je jednako zaslužio priznanje najboljem u godini koja je za nama je ŽFK „Spartak”.  Njihovi rezultati su posledica sistematičnog i upornog rada na svim nivoima i u svim uzrasnim kategorijama. Za izuzetan doprinos razvoju ženskog fudbala u Srbiji, za afirmaciju ženskog sporta i postignute rezultate u pola veka postojanja klub je odlikovan  Zlatnom medaljom za zasluge koju im je uručio predsednik Aleksandar Vučić.  Kapiten ekipe Violeta Slović veruje da će i u narednim godinama opravdati ovo priznanje kao i očekivanja navijača.

— Počastvovana sam što smo među nagrađenima za izuzetne zasluge i postignute rezultate. Ovo nije samo najveće priznanje koje dobijate u svojoj državi, ovo je i putokaz generacijama koje dolaze da slede naš primer. Uverena sam da će nam ovo, kao i priznanja koja dobijamo u našoj Subotici biti još veća motivacija da afirmišemo ženski sport na najbolji mogući način — zaključila je Slovićeva.

Uz rvače i fudbalerke, sportsku godinu obeležili su Spartakovi dizači tegova koji su pod vđstvom trenera Ervina Rožnjika ponovo postali šampioni Srbije,  i to, sedamnaesti put uzastopno dok je najbolji takmičar kluba, Tamaš Kajdoči, osvojio i Gala kup Srbije. Treći kolektiv je OK „Spartak” koji je i protekle sezone uspeo da dođe do završnice izuzetno jakog prvenstva Srbije završi među pet najboljih timova. Važniji od plasmana na tabeli je odnos nekadašnjih asova kluba pre novim generacijama i kontinuitet u stvaranju igrača jer u klubu nastoje da uvek pruže priliku mladim subotičanima.

Za kraj ostavljamo najlepše, odnosno najmlađe. Gimnastičarke Sokolskog društva „Spartak” su i ove godine potvrdile da se u sali zgrade „Jadrana” još uvek najbolje radi. Treneri Nada Drakulić i Miloš Vucelić uz pomoć danas savetnika u zasluženoj penziji, Zorana Ivanovića, izveli su još jednu uspešnu generaciju a prva među jednakima je Nina Šabić koja je petostruka šampionka Srbije, sa više od stotinu medalja i pehara u svojoj riznici te je zasluženo proglašena najboljom juniorkom Subotice. Među pionirima je najbolje rezultate ostvario jedriličar Nenad Zakić a odmah iza njega je bokser Matija Pižurica, obojica najbolji na gotovo svim takmičenjima na kojima su se pojavili ove godine. Tu su i dobri rezultati mladih dizača tegova, rvača, biciklista, odbojkaša, sportskih penjača, fudbalera, i mnogi drugi.

 

Dakle, ne treba da brinemo, talenta ne manjka, sportiste i sport treba podržati uvek i svuda, jer, put do velikidž uspeha kojima su nas poslednjih godina obradovali Štefanek, Barna, Kalinić, Žakić, Kajdoči i drugi, počinju kod kuće, u školi ili matičnom klubu u svom gradu.

Tekst je objavljen u okviru projekta Subotička svakodnevica, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin