instagram
 
instagram

Sport

Bundes liga je opet zanimljiva

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 20. februar 2023. • 15:03 •

Bundes liga je opet zanimljiva

SPONZORISAN SADRŽAJ

Nemačka Bundes liga je u novu godinu ušla sa dobrim šansama da postane jedna od najzanimljivijih liga u Evropi. To dugo nije bio slučaj, pa su mnogi smatrali da će Bajern odmah na početku 2023. godine ipak uspeti da se odmakne od konkurenata, i polako da krene u osvajanje još jedne titule. Do ovoga ipak nije došlo, te sada imamo jednu veoma zanimljivu trku za naslov najboljeg, a ništa manje nije neizvesno ni ko će sledeće sezone ispasti i igrati u Cvajti.

Bajern i Union na vrhu

Nakon završetka Svetskog prvenstva i pravog debakla nemačke reprezentacije, ljubitelji nemačkog fudbala su dobili pravu poslasticu u vidu izuzetno neizvesne Bundes lige. Na početku februara prvih šest ekipa na tabeli lige deli samo osam bodova. Zbog ove činjenice čak i oni koji ne prate pomno nemačko prvenstvo sada sa nestrpljenjem čekaju utakmice i novo kolo. Bajern jeste prvi, ali imaju samo bod prednosti u odnosu na fantastični Union Berlin. Bavarci su u poslednjih pet kola tri puta remizirali, i dva puta pobedili. Prvo su igrali 1:1 protiv Lajpciga, zatim su isti rezultat ostvarili i u duelu sa Kelnom, da bi treći remi od 1:1 odigrali protiv Ajntrahta. No, nakon toga su ipak došle dve pobede, i to nad Volfsburgom od 4:2, te nad Bohumom od 3:0 koje su im omogućile da i dalje budu na vrhu tabele. Ove utakmice će im dobro doći i zbog predstojećeg duela protiv PSŽ-a u Ligi šampiona od kojeg Bavarci dosta očekuju, te se i nadaju prolazu u sledeću rundu uprkos tome što su će igrati protiv jakog rivala. Ekipu Bajerna u stopu prati sa samo jednim bodom zaostatka Union iz Berlina koji sa pravom može da se nada da će sledeće godine imati dobre šanse da zaigra u Ligi šampiona. Berlinci su naređali pet pobeda, i to najpre nad Hofenhajmom od 3:1, pa nad Verderom od 2:1, pa nad gradskom rivalom Hertom od 2:0. Poslednje dve pobede su ostvarene nad Majncom, i to rezultatom 2:1 i nad Lajpcigom istim rezultatom, a ove pobede su donele radost i mnogima na sportskoj kladionici. Ovi i više nego odlični rezultati omogućili su im da se osame na drugom mestu. Još će se videti koliko će uspeti da izdrže, ali sada se već može reći da šta god budu uradili, sigurno će biti jedno od dva najveća iznenađenja ovogodišnjeg nemačkog fudbalskog prvenstva.

Frajburg kao još jedno iznenađenje prvenstva

Dva boda iza njih, na trećem mestu se nalazi Borusija iz Dortmunda koja je takođe u sjajnoj formi. I oni su ostvarili pet trijumfa u nizu, i to nad Augsburgom, Majncom, Bajerom iz Leverkuzena, Frajburgom i na kraju nad Verderom. Iako su nešto lošije startovali, i dalje imaju šansu da se umešaju čak i za titulu, te nikome neće biti lako u duelima protiv njih. Drugo najveće iznenađenje ovogodišnjeg šampionata Nemačke je svakako Frajburg koji je trenutno na četvrtom mestu sa samo šest bodova zaostatka za vodećim Bajernom. Oni su doduše u nešto lošijoj formi, pa su u poslednjih pet utakmica doživeli i dva prilično ubedljiva poraza i to od Volfsburga 6:0, i od Borusije iz Dortmund sa 5:1, ali su i dalje u igri za visok plasman na kraju, i možda ulazak u Ligu šampiona naredne godine što bi za ovaj tim predstavljao neverovatan uspeh kojem se niko nije nadao na početku sezone. Prvih šest timova čine još Lajpcig i Ajntraht iz Frankfurta, i čini se da će između njih biti podeljene karte za izlazak u Evropu naredne godine.

Nastavak posrtanja Šalkea

Ono što ljubitelje fudbala u Evropi sigurno ne raduje je da je Šalke 04 opet u prilično nezavidnoj situacija kada je u pitanju opstanak. Oni trenutno imaju samo 12 bodova, i dosta dugo su na poslednjem mestu. Trenutno ih od prvog tima koji je izvan zone ispadanje deli sedam bodova, i niko nije siguran da li je realan cilj da se oni i sledeće godine takmiče u Bundes ligi. Ekipa je u poslednja tri kola uspela da ostvari tri remija - najpre je bilo 0:0 protiv Kelna, zatim ponovo isti rezultat protiv Borusije iz Menhengladbaha, a na kraju je u poslednjoj utakmici isto izboren remi protiv Volfsburga, i to opet bez golova, kao da su zaređali isti kalup igara u nekoj slot igri. Ono što bi ekipu trebalo da zabrine je izrazita neefekisnost jer su do sada postigli samo četrnaest golova kao i činjenica da su u dvadeset odigranih kola ostvarili samo dve pobede. Ako se to ne promeni, uskoro neće biti ni teoretskih šansi da ovaj tim izbori opstanak.

Borba za opstanak

U teškoj poziciji je i berlinska Herta koja je zaređala četiri poraza, i moraće dosta toga da promene u svojoj igri ako misle da ne ostanu na pretposlednjem mestu na kraju prvenstva. U te četiri utakmice postigli u samo jedan gol, te i oni pod hitno moraju da poboljšaju golgeterski učinak ne bi li imali čemu da se nadaju u nastavku prvenstva. U samo nešto boljoj poziciji je Štutgart koji ima tri boda manje u odnosu na Bohum koji je na sedamnaestom mestu, ali je i on u lošoj seriji - imaju tri vezana poraza, te loša forma ne može da im garantuje skori izlazak iz zone ispadanja. To bi bio veliki udarac za nekada dobrostojeći klub koji se svim silama bori da se vrate na staze “stare slave”. U prilično lošoj seriji je i Hofenhajm koji ima isti broj bodova kao i Bohum, ali je u poslednjih pet mečeva zaređao četiri poraza, a mnogi od njih su teško pali i svima onima koji su na njihovim utakmicama igrali uživo klađenje.  Sve ovo znači da će morati da pokušaju da pronađu način da krenu sa boljim partijama jer će vrlo brzo i oni završiti u zoni ispadanja.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin