instagram
 
instagram

Sport

Спортска бајка на северу Бачке

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 13. decembar 2023. • 10:57 •

Спортска бајка на северу Бачке

Преко 500 рукометних ветеранки и ветерана боравило је у Суботици која им је пружила сјајне услове за саме утакмице, али су се сви још једном подсетили зашто се овом граду увек враћају... Није ни чудо што се овакви турнири могу описати песмом, која је као химна ветерана – „Како је добро видети те опет...”

Када се у Суботици организују спортски турнири за ветеране, то су, тако бар кажу они који на њима учествују, праве спортске бајке, то су дани који се памте. Тако је годинама у женској кошарци, тако је годинама у хокеју на леду, на пример, а тако је већ шест година у рукомету. Ветерански рукометни клуб „Стара школа” из нашег града шести пут је ове године организовао окупљање за ветеране – највеће до сада – кроз 24 мушке и 14 женских екипа – кроз око 500 учесника из Суботице, Тузле, Сарајева, Добоја, Осијека, Ријеке, Пуле, Подгорице, Новог Сада, Сомбора, Београда, Крижеваца, Трогира, Задра, Зворника...

Најлепши турнири на Балкану

Поменути турнир за ветеранке и ветеране у кошарци био је инспирација за рукометаше. Ненад Канурић, председник ВРК Стара школа, био је уз жену, кошаркашицу ветеранку, током 20. турнира „под обручима” и онда се родила идеја – зашто не направити и један турнир у рукомету. Од идеје до реализације није прошло много, а кроз ових шест година рукометни турнир је напредовао корацима од „седам миља”.

— За само неколико месеци организовали смо прво окупљање рукометних ветерана. Утисак свих, и из кошарке и рукомета, јесте да су наши турнири феноменални. И ту вероватно Суботица има своју улогу. Сви говоре да су наши турнири најлепши на Балкану, најлепши у овом делу Европе. Ми им практично организујемо бајку, на Суботици и Палићу — причао је Ненад Канурић.

Како је то истакао Борис Живков, постоје многобројни разлози за организацију оваквог турнира.

— Наша екипа је 2017. године учествовала на сличном турниру у Тузли, па смо и тамо донели одлуку да организујемо овакав у Суботици. Желели смо да људе који нису више у спорту као играчи покренемо, да буду активни спортски „пензионери”, али и да гостима понудимо све оне лепоте које наш град поседује. Увек је наш турнир препознат по пријатељству и спортском духу, а како је одзив све већи, онда то вероватно и добро радимо.

Три дана спорта и дружења

Три дана је трајао турнир у Суботици, три дана је трајало право спортско надметање на терену сале у Техничкој школи „Иван Сарић”, време између утакмица било је испуњено квалитетним садржајем, а дружење није престајало ни када су одиграни последњи мечеви.

— Имамо већ угирани тим људи који су у организацији, па је и ове године све протекло како треба, на задовољство нас домаћина и свих гостију. Сви смо се окупили око рукомета, око дружења, песме и радости, а овај турнир, верујемо, остаје у памћењу свим учесницима. Чим смо завршили шести, почињемо припреме за седми турнир, а очекујемо и још већи одзив — истиче Канурић.

Иако су сви добри пријатељи, о чему је сведочила и прелепа церемонија свечаног отварања, која је обиловала музиком, песмом и игром, на терену су спортисти показали да их такмичарски дух не напушта ни када се године нанижу. Резултати нису били у првом плану, али су били и те како битни. У конкуренцији ветеранки прво место је припало екипи Далматине, испред екипа Балкан еxпрес и Мославина. Код ветерана је по трећи пут тријумфовала екипа тузланске Слободе, испред Рекреатива и Маглаја. Проглашени су и најбољи стрелци, Младенка Катинић и Алдин Мехиновић, а изабрани су и најбољи тимови турнира. У идеалном тиму ветеранки биле су Тамара Лацковић, Ена Хасибовић, Марина Цветко, Наида Идана, Катарина Омерашевић, Ивана Пузар Бркљача, Милица Симовић и Леониа Шимић (селектор), а код ветерана Зоран Остојић, Левенте Орбан, Дарко Глишић, Тарик Дедајић, Нено Гашпар, Елдар Кадић, Даниел Супанчић и Златко Ципурковић (селектор), док је признање примио и судијски тандем Елвир Баручија и Драган Вуковац.

Суботица – обавезна станица

Разговор са учесницима турнира открио је да су „године само број”, а да је турнир у Суботици свима обавезна станица на рукометном путу у регији.

Милица Симовић се накратко вратила у град на северу Бачке, сада са својом екипом Лумбарде из Хрватске.

— Дошли смо на турнир у Суботици и то сигурно неће бити једини пут како учествујемо. Сви су се  заиста потрудили да направе један велики искорак у организацији. То се препознаје на сваком кораку, како на терену, тако кроз дружење и сигурно долазимо поново.

Међу гостима из Словеније био је Данијел Супанчић коме долазак у наш град представља чисто задовољство.

— Веселимо се доласку, јер добро знамо како је овде добар турнир. Имамо једну екипу од 20-30 момака, ветерана. Обилазимо турнире, не можемо да наступимо на сваком, али се и доста мењамо, како би могли да посетимо што више турнира, а углавном су то наступи у државама бивше Југославије. Овакви турнири носе више од спорта, ту је прилика да се дружимо, али и да представимо свој град, културу, туризам, а отварају се и пословне прилике. Лепо је отићи на сваки турнир, примљени смо увек лепо, али је Суботица посебно место. Она нам је свима драга срцу.

Из победничке екипе Далматине стигла је Мартина Матијашевић. Она је објаснила како је реч о комбинованој екипи, која је састављена од играчица од Сплита до Задра.

— Добро смо се сложиле, покушале смо да изгледамо што боље и мислим да смо успеле у томе. Све смо се некада бавиле рукометом, али је то био наш посао. Сада се исто бавимо рукометом, али са „гуштом”, ово је сада наш хоби. Користимо на један леп начин наше слободно време, бавимо се спортом, забављамо се, дружимо – све са љубављу. Често обилазимо и турнире, бар 2-3 пута годишње путујемо, колико то дозволе породичне и пословне обавезне. Не можемо се баш одазвати на сваки тунир, али Суботица је посебно место. Одушевљене смо овим градом, цела наша екипа и то не без разлога. Наши домаћини су дефинитивно подигли високо лествицу пред надолазеће турнире и надам се да ћемо се видети и следеће године.

Сви су исти – сви су пријатељи

Суботичане као домаћине хвали и Александар Михајловски из Македоније. Свако дође из свог места, породице, радног окружења и уклопи се у спорт.

— Ту смо сви исти — сви смо пријатељи. И где год да путујем, увек имам пријатеље. То је данас реткост. Нажалост, не можемо учествовати баш на свим турнирма на којима желимо, свако има своје обавезе, али у Суботици смо обавезно.

Међу онима који није први пут у Суботици био је и Игор Ферк из Ријеке. Каже како он и саиграчи воле наш град у ком се осећају — као код куће.

— Дуго сам међу ветеранима, имамо већ скоро 30 година стажа у овој категорији. Од оне екипе која се окупила пре три деценије остало нас је двоје, али у међувремену су стигле нове генерације. Морамо мало и да пазимо на себе, године чине своје, па и повреде, па гледамо да наше наступе ограничимо на четири, максимално пет турнира — Суботица је увек међу њима. Ту је некако посебан спортски дух. Јер, они који се баве спортом су дефинитивно добри људи. Нико не пита никога шта је, одакле је... Нема боље психотерапије од спорта.

Међу добро познатим лицима био је и Владимир Петрић, чувени српски рукометаш, интернационалац богате каријере и спортске биографије, освајач бронзе са нашом репрезентацијом 1999. године на Светском првенству у Египту. Сада је — ветеран.

— Имао сам неку горчину када сам завршио каријеру, неки негативан траг. Било је последњих година доста повреда, две операције... Мало сам се од свега искључио. Неки од другара су, међутим, остали у рукомету као ветерани, и мало по мало су ме наговорили. И када сам се једном одазвао њиховом позиву пробудила се жар за рукометом, па и за такмичењем. Ово ми је друга ветеранска година, а циљ нам је свима да обиђемо што више квалитетних турнира. Били смо углавном на турнирима у региону, у Србији, Сарајеву, сада сам први пут у Суботици... — говорио је Петрић.

Турнир су подржали Спортски савез Србије, Спортски савез Суботице, Рукометни савез Војводине, те бројни пријатељии донатори.

Текст је реализован у оквиру пројекта „Информисање на ћирилици”, који је суфинансиран из буџета града Суботица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena