instagram
 
instagram

Sport

Velikani svetske šahovske scene u Bajmoku

RTV Subotica • Silvia Martinović • 22. april 2024. • 12:28 •

Velikani svetske šahovske scene u Bajmoku

Bajmok je bio domaćin vikend turnira u šahu „Memorijal dr Čedomira Đuketića”, a istog dana je održana i promocija knjige „Šahovski zaljubljenici iz Bajmoka” autora Miroslava Nešića. Hala sportova bila je prepuna zaljubljenicima ovog plemenitog sporta.

Iako 14 godina živi i radi u Beogradu, Miroslav Petrekanović se dobro seća svog detinjstva u Bajmoku, u komj je veliku ulogu igrao i šah, pa mu je bilo drago da se ponovo vidi sa saigračima i učestvuje na turniru:

- Nemamo mi sad neku pretendenciju da budemo najbolji, sada nam je poenta da se družimo, da se okupimo svi šahisti Bajmočani, da se prisetimo nekih starih vremena kada je bilo lepo, a možda i jednog dana da se obnovi šah u Bajmoku, pošto je Bajmok jedino veće mesto u okolini koji nema šahovski klub i dalje, što je velika žalost. Tri kluba je nekad bilo, sad nema nijedan. Meni je drago da je doktor Nenad ušao u tu priču da proba da oživi šah u Bajmoku, jer je velika šteta što ga nema, a bilo nas je mnogo nekada.

Turnir je okupio velik broj vrhunskih igrača. Bio je prisutan Milan Zajić, velemajstor, kao i Marko Milanović, FIDE majstor:

- Učestvuje 17 internacionalnih velemajstora i majstora, što je jasan pokazatelj koji govori o jačini turnira. Naravno, moj cilj je da se plasiramo u sam vrh. Šaj je jedan spoj umetnosti, nauke i sporta, koji poboljšava mnoge pozitivne osobine kao što su koncentracija, logika, smirenost, logičko rešavanje problema, i veoma mi je drago da učestvujem na ovako jakom turniru, da se popularnost šaha poboljšava, i da i ja budem deo tog projekta.

- Šah za mene znači jedan od najplemenitijih igara na svetu, i učestvovao sam na raznim evropskim i svetskim prvenstvima, i drago mi je što sam ovde.

U okviru turnira održana je i promocija knjige „Šahovski zaljubljenici iz Bajmoka”, čiji je autor novinar Miroslav Nešić.

- Kada sam počeo da pišem i kada sam pronikao u sve šta se ovde događalo, Bajmok jeste mala sredina, ali šahovski izuzetno velik. Ja ću to ilustrovati – nije to samo fraza ili da bi se ulagivao gledaocima – dovoljno je reći da su ovde igrali šahisti iz Sjedinjanih američkih država, iz Italije, iz Danske, Švedske, Norveške, iz Rusije, Poljske, Čehoslovačke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Grčke... Prvaci tih država, učesnici olimpijskih igara, da je recimo ovde igrao Majkl Dizen, amerikanac samo dve godine nakon što je osvojio titulu svetskog prvaka - kaže autor knjige.

Dr Čedomir Đuketić osnovao je 1971. godine Šahovski klub „Radnički” u Bajmoku. Sama ideja jeste bila da se razvija šahovska igra, da šah bude vodilja u životu koja će nas naučiti svim tim principima: da naučimo da budemo strpljivi, da naučimo da se borimo, da gubimo ali i da pobeđujemo na dostojanstven način – istakao je organizator, dr Nenad Đuketić, sin osnivača nekadašnjeg kluba.

- Samo knjigu smo oko četiri godine pripremali, i sabrali smo ono što smo imali – tu smo zadovoljni. Današnji dan je prilika da se ta knjiga ispromoviše i drago mi je što su pre svega vrhunski srpski igrači (od sedam najboljih sprskih igrača pet je ovde danas), to daje poseban pečat ovoj priredbi, a broj učesnika je preko 125, to daje masovnost, što je isto tako važan segment.

Ovaj turnir je bio uspešan, ali već se planira sledeći, naredne godine, koji će biti još veći, još masovniji, da bi šah bio i ostao popularan ne samo u Bajmoku, već i šire – istakao je organizator.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena