instagram
 
instagram

Turizam

Letovanje skuplje i do 20 odsto

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 28. mart 2022. • 14:21 •

Letovanje skuplje i do 20 odsto pixabay

Tokom prethodne dve godine epidemija korona virusa diktirala je uslove putovanja, pa su mnogi preskočili letovanje zbog nemogućnosti odlaska u neke države ili zbog straha od zaražavanja. Ove je većina granica otvorena, ali neizvesnost je i dalje prisutna zbog rata na istoku kontinenta. Turistički radnici kažu da nakon perioda stagnacije polako kreće interesovanje za aranžmane. Većina destinacija je za 5 do 10 odsto skuplja u odnosu na prošlu godinu, a najskuplji je Egipat,  gde su cene i do 20 odsto više.

Mart je mesec kada se ranije uveliko koristio sajamski popust i pogodnost ranijih uplata, pa su mnogi u ovo vreme već imali uplaćeno letovanje. Poslednjih godina situacija se promenila, putovanja su mnogo neizvesnija, a ono što sada mnoge koči jeste rat u Ukrajini i skok cena. Sugrađani sa kojima smo pričali uglavnom jedva čekaju odlazak na more, ali kako kaži, biće oprezni.

Početak ratnih dejstava u Ukrajini osetili su i turistički radnici, jer je  bilo primetno smanjenje interesovanja za uplatu letovanja. Situacija se poslednjih dana popravlja, pa se beleži rast prodaje aranžmana. Porasla je i cena, pa ćemo u zavisnosti od destinacije, ove godine letovanje platiti od pet do dvadeset odsto više.

Destinacije na kojima ruski i ukrajinski  turisti tradicionalno najviše letuju, Egipat i Turska, možda će i menjati cene ukoliko veliki broj gostiju otkaže dolazak, ali će se to znati najranije u maju, napominje sagovornica. Pored zemalja u okruženju, naši turisti se polako vraćaju i na udaljenije destinacije, koje su ponovo u ponudi.

Sagovornica dodaje i da većina agencija do kraja meseca daje pogodnost za rane rezervacije.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena