instagram
 
instagram

Turizam

Ћирилицом: Сувенири Сремске Митровице

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 27. decembar 2022. • 12:57 •

Ћирилицом: Сувенири Сремске Митровице

Било да путујете некоме у посету или вам рођаци и пријатељи долазе у госте, већина је у проблему шта поклонити.

У Туристичком инфо центру, који се налази у Градском парку у Сремској Митровици можете пронаћи идеалне поклоне за све узрасте и укусе, а при том су аутентично сремскомитровачки. У понуди су магнети са симболима града на Сави, кафа која се пржи у локалној кафетерији, вино и ракија који се производе у околним селима, разгледнице са мотивима града, као и мајице које су са великом љубављу израдили управо Митровчани.

Предмети од пустоване вуне

Међу сувенирима који се разликују од свих других су свакако предмети од пустоване вуне. Пустовање, односно филцовање вуне је најстарији познати занат за упредање влакана, старији и од ткања. То је древна етно техника, којом се израђују различити декоративни, али пре свега свакодневно употребни предмети од вуне као што су: накит, капе, шалови, торбе. Одликује их природност, отпорност и дуговечност.

Предмети се израђују од претходно припремљене вуне за рад. Сирова вуна се најпре пере и суши, а потом рашчешљава. Тако припремљена вуна је ваздушаста и тек онда спремна за рад, а уколико се праве предмети од више боја, вуна се боји у одговарајуће боје. Традиционално се фарбало природним бојама добијеним од цвећа, лишћа и траве, а данас се у те сврхе користе готове боје за текстил.

Чланице Удружења жена „Златно руно Сирмијума“ израђују пустоване лопте, торбе од вуне и пустоване подметаче за сто и столице у различитим величинама, са најразноврснијим шарама, као што су традиционални мотиви и мотиви сирмијумског мозаика, од којих је најпознатији Соломонски чвор, један од првих мотива који је пронађен у Царској палати у Сремској Митровици. Производи настали на радионицама пустовања вуне део су протоколарног поклона Етно мреже Србије. Циљ је свакако промовисање културних и туристичких потенцијала Сремске Митровице.  У сусрет новогодишњим празницима одскора су у понуди и украси за јелку од пустоване вуне са новогодишњим мотивима или симболима града.

Како наводе из Туристичке организације Сремска Митровица, идеја локалне самоуправе је да туристи који посете царски Сирмијум могу из њега понети аутентичне производе. Турсти сами бирају шта ће од производа ставити у сремску корпу. Однедавно су у понуди и сухомеснати производи, надалеко познат кузмински кулен, као и различите врсте сирева настале у породичној мануфактури у селу Мартинци.

Сви они који посете Сремску Митровицу градске сувенире могу купити у Туристичком инфо центру који је отворен пре годину дана. Радно време инфо центра је радним данима од 7 до 17 часова, суботом од 9 до 15 часова, као и недељом за организоване туристичке посете.

Tекст је објављен у овиру пројекта „Ћирилицом”, који је суфинансиран из буџета Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin